Tahran 2

Hostel’de İran’ın lavaşa benzeyen ekmeği ile klasik hostel kahvaltısı olan yağ, reçel ve süzme peynir’den oluşan kahvaltımızı yapıp vakit kaybetmeden gezmeye başladık. Tahran’ın çok büyük bir yer olduğunu dün kilometrelerce yürüyerek öğrenmiştik. O yüzden, bu gün gezmeye erken saatlerde başladık. Tahran’ın büyük olmasının yanında, gezilecek yerleri de birbirinden çok uzak. Bu yüzden Tahran’ı ya metro ya taksi motor ya da taksi ile gezmek gerekir. Fakat Tahran’da önemli yerlerin hepsine metroyla ulaşım olduğu için taksilerin ucuz olmasına rağmen, bence taksiye gerek yok. Tahran’da çok yaygın bir ulaşım aracı olan motor taksiler de oldukça ilginç. Sokaklarda çok sayıda motor taksiler var. Ortalıkta gördüğünüz herhangi bir motorun arkasına binebilirsiniz. Gideceğiniz yeri söyleyin ve sıkı tutunuz. Çok cüzzi bir fiyata, son sürat, istediğiniz yere götürecektir. Adrenalin tutkunlarına tavsiye ederim.    

img_1029
Sokak satıcıları
img_1035
Tahran sokakları
img_1032
Humeyni ve Hamaney

Metroya binmek için hostele en yakın durak olan Meydan-e Enghelab metro durağına doğru yürüdük. Bu durak aynı zamanda Tahran Üniversitesinin de durağı. Üniversite durağı olduğu, çevredeki çok sayıda kitapçının, kırtasiyecinin, kaldrımdaki kitap tezgahının olmasından anlaşılıyor. Metroyla ilk olarak Tahran terminalinin yanındaki meşhur Azadi  (Özgürlük) Meydanına ve Meydanın ortasındaki dev Azadi Kulesine gittik.

metromapenlarged
Tahran Metro Haritası
img_1115
Tahran metrosu
img_1118
Tahran metrosu
img_1122
Tahran metrosu

Azadi Meydanı, İran’ın simgesi duruma gelmiş bir meydan. 50 bin m2’lik büyüklüğü ile İran’ın ikinci büyük meydanı. Meydan o kadar büyük ki; bir ucundan bakıldığında diğer ucundan geçen arabalar görünmüyor. 

img_1052
Azadi Kulesi
img_1061
Azadi Kulesi
DCIM100GOPRO
Azadi Kulesi
img_1071
Azadi Meydanı ve Tahran
img_1081
Azadi Meydanı ve Tahran
img_1073
Tahran

Meydanı turlayıp Azadi Tower’a (Özgürlük Kulesi) çıktık. 48 metre yüksekliğindeki kulede, sergi salonları, müzeler ve seyir terası var. Giriş 15 bin tümen. Bilet alanlar bir köşede bekliyor ve çoğunluk sağlanınca bir rehber tarafından gezdiriliyor. Parça parça bölümlerden oluşan salonlar var. Kulenin altında, İran’ın sporundan, müziğine, yemeğinden, eğitimine kadar her türlü tanıtımın yapıldığı bir salon, el sanatlarının sergilendiği bir salon ve yöresel kıyafetlerin sergilendiği bir salon var. Rehber eşliğinde bütün bölümler sırayla gezildikten sonra asansör ile çatı katına çıkılıyor. Kulenin tepesinden Tahran manzarası çok güzel.

img_1079
Tahran
img_1075
Miladi Tower
dsc_0327
Azadi Kulesinin içi
dsc_0300
Azadi Kulesinin içi

Tahran’ın en önemli meydanından, en önemli Sarayı olan Saadabat Sarayına gitmek için metroya bindik. Saadabat Sarayına en yakın metro durağı olan Tajrish Metro İstasyonunda indik. Durak bulunduğu Shariati caddesinden yokuş yukarı yürümeye başladık. Yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüş ile sarayın bahçe kapısına geldik.

dsc_0340
AVM
img_1137
Saadabat Sarayın bahçe kapısı

3 bin dönümlük bir arazide bulunan Saadabat sarayı, Kajar ve Pehlevi hanedanlığı tarafından kullanılmış. Dönem dönem çeşitli değişiklikler yapılarak, günümüze kadar, 19 müzeden oluşan bir kompleks halini almış. Yeşil ve Beyaz saray 15 bin, diğerleri 8 bin tümen. O yüzden girmeden önce bir kaç tane seçmenizde fayda var. Benim tavsiyem Rıza Pehlevi’nin kaldığı ve İran’ın en gösterişli saraylarından biri kabul edilen Green Palace Museum ( Yeşil Saray) ve yine Rıza Pehlevi’nin kullandığı, resmi seremonilerin yapıldığı Mellat Palace Museum ( White Palace) (Beyaz Saray).

img_1186
Fiyat panosu
img_1151
Saadabat Sarayı Bahçesi

Biletleri alıp kompleksin içine girdik. Bahçe tam anlamıyla muhteşem. Yüksek bir tepeye yapılan saray kopmleksi, şehri hâkim bir noktadan görüyor.

img_1148
Saadabat Sarayı Bahçesi
img_1185
Asker

15 dakikalık bir tırmanış ile Yeşil saraya girdik. Dışarıdan sade görülen saray oldukça gösterişli döşenmiş. Saray ismini yeşil mermer ile kaplanan dış kaplamasından alıyor. Sarayın içi çok değerli süslemeler ve eşyalar ile dolu. Yatak odasında yazan bir ayrıntı da ilginç. Bu kadar şatafata düşkün şah yatak kullanmıyormuş. Karyolasının ahşap suntasına yatıyormuş. İçeride fotoğraf çekmek yasak.

img_1146
Yeşil Saray
img_1147
Yeşil Saray Önü

Yeşil saraydan çıkıp, diğer müzelerin önlerinden geçip, Mellat Sarayına geldik. Aynı gösteriş bu sarayda da var. Gelen ziyaretçilerini ağırlandığı büyük oturma odası, yemek odası, bilardo salonu ve geniş lobi görenleri büyülüyor.

img_1181
Mellat ( Beyaz) Saray
img_1162
Beyaz Saray Yemek Salonu
img_1167
Beyaz Saray Yemek Salonu
dsc_0332
Beyaz Saray Bekleme Odası

Yaklaşık 3 saat boyunca gezdiğimiz Saadabat Sarayından çıkıp tekrar metro durağına doğru ilerledik. Dönüşte  Emamzadeh Saley Mosque’ya uğradık. Cami oldukça büyük bir alana kurulmuş. Avlusu çok kalabalık. Dışarıda şehitlik, İçeride de bir türbe var. Hayır, duası almak isteyenler girişte tuz, tatlı, pasta, şeker gibi yiyecekler ikram ediyor. Camiden çıkıp, Shariati caddesinden aşağı inmeye devam ederken bir kapalı çarşının içinden geçtik.

img_1196
Emamzadeh Saley Camisi
img_1209
Emamzadeh Saley Camisi
img_1216
Caminin içi
img_1224
Caminin içi
img_1211
Elinde toz beziyle bekleyen cami görevlisi

Metro ile şehir merkezindeki bir camiye gittik. Elimizdeki turist haritasında biraz büyükçe gösterilen caminin aslı çok büyük değilmiş. Çok vakit kaybetmeden, günün son yeri olan Ermeni kilisesine doğru ilerlediğimizde hava kararmaya başladı. Tahran sokaklarında sağa sola bakınarak kiliseye doğru yürüdük.

img_1240
Kapalı Çarşı
img_1239
Safran
dsc_0360
AVM

Yaklaşık 2 saatlik bir yürüyüşle kiliseye vardığımızda hava tamamen kararmıştı. Bu Kilise de kapalıyı. Bir kilisenin daha kapısından döndük. 

dsc_0389
Ermeni Kilisesi
dsc_0378
Duvar resimleri
dsc_0367
AVM

O akşam Şiraz’a gideceğimiz için kiliseden sonra doğrudan hostele döndük. Tahran’dan Şiraz’a çok otobüs olduğunu bildiğimiz için çok da acele etmeden hostelde hazırlıklarımızı yaptık, biraz dinlendik ve çantalarımızı alıp metro ile otogara geçtik. Otogarda 13 saatlik Şiraz yolculuğu için 50 bin tümene bilet aldık. Otobüsümüz yine yatak olabilen koltukları olan VIP otobüslerden. 

dsc_0379
Yorumsuz

Tahran’da görülmesi gereken yerler listesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://uzaklardabiryer.com/2017/09/17/tahranda-gorulmesi-gereken-10-yer/

Tahran 2” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s