1- Azadi (özgürlük )Meydanı ve Azadi kulesi
50bin m2 lik büyüklüğü ile İran’ın ikinci büyük meydanı olan Azadi Meydanı, İran’ın sembolü olmuş bir meydan. Meydanın tam ortasında 48 metre yüksekliğindeki Azadi kulesi, Tahran’ı yukarıdan görmek için ideal bir yer. Kulenin içinde İran kültüründen eserler sergilenirken, bir çok konuda İran hakkında genel bilgi veriliyor. Tek başına kuleye çıkış yasak. Bir grup oluşması için bekleniyor ve rehber eşliğinde çıkılıyor. Kulenin içinde bir de piyano çalan robot ziyaretçilere kısa bir konser veriyor.


2- Jomhouri Bulvarı
Tahran’ın tam merkezinde bulunan Jomhouri Bulvarı oldukça uzun ve büyük bulvar. Sabah akşam kalabalık olan bulvarda aradığınız her türlü şeyi bulabilirsiniz.

3- Ulusal Mücevher Müzesi
Kaçar, Safevi ve Pehlevi Hanedanlığının en değerli mücevherlerinin sergilendiği müze dünyanın en zengin mücevher müzelerinden biri. Müzede dünyanın nadir bulunan elmaslarını da görmek mümkün. Müze İran merkez bankasının içinde. Müzeyi gezmek biraz sıkıntılı. Çünkü müze mesai saatleri içinde değil banka mesai saatleri içinde çalışıyor ve Çarşamba, Perşembe, Cuma günleri kapalı. İçeriye 12 yaş altı çocuklar ve kayıt yapan hiç bir cihaz alınmıyor. Sıkı bir deneti altında geziliyor.

4- İran Bastan Müzesi / İran Ulusal Müzesi
İran Ulusal Müzesi ülkenin en önemli müzelerinden biri. Çağlara göre ayrılan müzede 10 bine yakın eser sergileniyor. Dünyanın en eski medeniyetlerinin yaşadığı yerlerden birinin İran olduğunu düşünürsek müzenin ne kadar değerli olduğunu anlayabiliriz. Binlerce yıllık, onlarca hanedanlığın, krallığın kültürlerinden oluşan müze mutlaka görülmesi gereken bir yer. Müzede sergilenen en ilginç şeylerden biri de 1700 yıl önce tuz madeninin yıkılması sonucu içinde kalan ve bozulmadan günümüze gelen tuz işçisi.


5- Bazar-ı Bozurg / Tahran Kapalı Çarşısı
Kilometrelerce uzunluktaki çarşı, İran ekonomisinin en önemli dinamiklerinden biri. Kendi başına küçük bir şehir olan pazarda A’dan Z’ye her türlü şeyi bulmak mümkün. Pazar bir günlük gezme ile dolaşılabilecek bir yer değil. O yüzden aradığınız şeyin karşınıza çıkmasını beklemeyin, birisine danışın yoksa günlerce bulamayabilirsiniz.

6- Gülistan Sarayı
Tahran surları içinde yer alan Saray, Kaçar Hanedanlığı döneminde yapılmıştır. Kaçar mimarisinde el işçiliği ile yapılan saray oldukça gösterişli bir saraydır. Saray UNESCO Dünya Mirasları listesine alınmıştır. Gülistan Sarayı büyük bir kompleks şeklindedir. Toplamda 12 adet gezilecek bina mevcut olup her biri için ayrı ücret alınmaktadır.

7- Miladi Tower / Milat Kulesi
435 metre yüksekliğinde olan kule dünyanın en büyük kulesidir. Tahran’ın merkezinde bulunan kulenin tepesinden bütün Tahran, Tahran’ın her yerinden de bu kule görünür. Bir kompleks şeklinde olan kulede, 5 yıldızlı otel, iletişim merkezi, ticaret merkezi gibi bölümleri vardır. 2008 yılında faaliyete geçti. Turistler için en yukarıda seyir terası vardır.

8- Saadabat Sarayı
3 Bin dönümlük bir alana kurulan Saray Kompleksi Kaçar ve Pehlevi dönemlerinde kullanılmıştır. Toplam 19 binadan oluşan komplekse her yerin girişine ayrı ücret alınıyor. Bir günde zor gezilen Saadabat Saray kompleksinde genelde tavsiye edilen bölümler Rıza Pehlevi’nin kullandığı Yeşil Saray ve Beyaz (Mellat) Saraydır. iki saray da oldukça gösterişli ve pahalı saraylardır. Yeşil Saray’ın içinde fotoğraf çekmek yasaktır. Binaları dışında Sarayın bahçesi de oldukça güzel.

9- İmam Saley Mescidi
İmam Saley Mescidi Saadabad Sarayının biraz aşağısında bulunur. İran mimarisiyle yapılan saray İran’daki bütün camiler gibi ışıltılıdır. İç tarafı komple küçük aynalar ile kaplı olan caminin bir yarısı kadınlara, diğer yarısı erkeklere ayrılmıştır. Ortasında da türbe bulunur.


10- Shahr park
Tahran’ın tam merkezinde İran Ulusal Müzesinin çıkışında bulunan park, büyük bir şehir parkıdır. 26 Hektar alana yayılan parkın içinde Barış müzesi, kuş müzesi ve küçük bir hayvanat bahçesi var. Büyük şehir gürültüsünden kurtulup biraz dinlenmek için güzel bir yer.
