Deniz Temalı Filmler

          Konusu deniz olan filmler, Deniz filmleri, Deniz kokulu filmler… Başlığı ne olursa olsun aşağıda tanıtımı yapılan filmlerin tek ortak noktası deniz. Aşığıdaki listede dünyanın dört bir yanından filmler yer alıyor. Tür bakımından da oldukça değişik türler var; korku, macera, gerilim, hayatta kalma, dram, mücadele… Zaten insanoğluyla denizle mücadesinde hissedilen ortak duygular da bunlar. Lafı fazla uzatmadan filmlere geçelim.

1- ALL IN LOST / SONA DOĞRU

MV5BMjI0MzIyMjU1N15BMl5BanBnXkFtZTgwOTk1MjQxMDE@._V1_

           Usta oyuncu Robert Redford’un tek başına oynadığı ve konuşma olmayan film tam bir hayatta kalma mücadelesini anlatıyor.  Yük gemisinden düşüp, okyanusta başıboş dolaşan bir konteyner Hint Okyanusu’nda seyir halindeki bir yelkenliye çarpar. Çarpmanın etkisiyle yelkenli ağır hasar alır ve tek başına yolculuk yapan denizci bilincini kaybeder. Gözlerini açmasıyla kendini ağır hasarlı bir yelkenli ile çetin bir mücadelenin ortasında bulur. Karşısına çıkan hertürlü zorluğa karşı umudunu kaybetmeden verdiği mücadele taktir edilecek bir mücadele örneği

YÖNETMEN: J. D. CHANDOR

ÜLKE: ABD

YAPIM YILI : 2013


2- KON- TIKI

20423001

          Konusunu gerçek bir hikayeden Kon-Tiki, mükemmel bir Norveç efsanesine dayanır. Bir kaşif olan Thor Heyerdahl, Polenezyalıların Asya’dan değil de Güney Amerika’dan geldiklerine inanır ve bu tezini ispatlamaya çalışır. Bunun için uzun uğraşları sonucunda, Polenezyalıların kullandığı deniz taşıtının aynısından bir tahta bir sal yapar. Bu salla Güney Amerika’dan Avrupa’ya doğru yola çıkar. Bir inancın sürükledi azmin, inancın yanında, hayatta kalma mücadesinin de oldukça yoğun işlendiği Kon-Tiki, soluksuz izlenecek fimlerden biri.

YÖNETMEN: J. RONNING – E. SANDBERG

ÜLKE: NORVEÇ

YAPIM YILI: 2012


3- THE DEEP / DERİN SULAR

derin-sular-turkce-dublaj-izle

          Dondurucu Kuzey denizinde balıkçılıkla uğraşanların hikayesini anlatan film gerçek bir hikayeden uyarlanma. 1984 yılının mart ayında denize açılan balıkçı tekneleri havanın bozulmasıyla kıyıya geri döner. Teknelerden biri dönerken kaza yapar ve batar. Bir kişi dışında bütün mürettabat dondurucu sularda hayatını kaybeder. Hayatta kalan bir kişi ise kıyıya doğru yüzmeye başlar. Bilim insanlarının halen bir açıklama yapamadığı bu olay büyük bir şaşkınlıkla karşılanır. Derin Sular, hayatta kalma mücadesi ve gerçek hikayelere dayanan filmleriyle tanınan Baltasar Kormakur’un iddali bir filmi.

YÖNETMEN: BALTASAR KORMAKUR

ÜLKESİ: İZLANDA

YAPIM YILI: 2012


4- LİFE OF PI / Pİ’NİN YAŞAMI

life-of-pi-poster

          Yönetmenliğini Ang Lee’nin yaptığı, Yann Mertel’in romanından uyarlanan Pi’nin Yaşamı, sıradışı bir hikayeyi anlatıyor. Hindistan’dan Amerika’ya yolculuk yapan geminin taşıdığı yükler arasında hayvanat bahçesindeki hayvanlar da vardır. Yolcuğu sırasında gemi batar. Batan gemiden kurtulan orangutan, zebra, sırtlan, kaplan ve hayvan bakıcısının genç oğlu küçük bir teknede okyanusun ortasında kalakalırlar. İnsan, hayvan ve denizin bu yarı trajik, yarı eğlenceli, yarı düşündürücü hikayesi böylece başlar.

YÖNETMEN: ANG LEE

ÜLKESİ: ABD

YAPIM YILI: 2012


5- CAPTAIN PHILLIPS / KAPTAN PHILLIPS

unnamed

          Tom Hanks’in unutulmaz filmleri arasında yerini alan Kaptan Phillips’in konusu 2009 yılında yaşanan gerçek bir olaydan alınmış. Maersk Alabama isimli yük gemisi, dünyanın en tehlikeli denizleriden biri olarak kabul edilen Somali açıklarında kaçırılır ve kaptan Richard Phillips rehin alınır. Baştan sona soluksuz izlenen film, ticari denizciliğin zorluklarını işlediği gibi aynı zamanda sistem eleştirisi de yapıyor.

YÖNETMEN: PAUL GREENGRASS

ÜLKESİ: ABD

YAPIM YILI: 2013


6- THE BOAT / TEKNE

MV5BMjA5MDQ1MTc5Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwNTk5MjAzNjM@._V1_

          Sıradışı konusu ve görsek efektleriyle dikkat çeken filmin yönetmenliğini Winston Azzopardi yapıyor.  Diyalogsuz geçen filmin tek oyuncusu Joe Azzopardi. Hergünkü rutin balık avına çıkan genç balıkçı denizin ortasında ıssız bir tekne bulur. Sisin her tarafı sarması ve kendi teknesinin ortadan kaybolmasıyla olaylar gelişir. Genç balıkçının daha sonra yaşayacağı olaylar oldukça ilginçtir. Biraz korku, biraz gerilim ve hayatta kalma mücadesinin işlendiği film, izleyenlere büyük bir soru işareti bırakarak bitiyor.

YÖNETMEN: WINSTON AZZOPARDİ

ÜLKESİ: İNGİLTERE  – MALTA

YAPIM YILI : 2018


7- LIFE BOAT / YAŞAMAK İSTİYORUZ

MV5BZTBmMjUyMjItYTM4ZS00MjAwLWEyOGYtYjMyZTUxN2I3OTMxXkEyXkFqcGdeQXVyNjc1NTYyMjg@._V1_

          Listenin en eski filmi olan Yaşamak İstiyoruz, ünlü yönetmen Alfred Hitchcocks’un John Steinbeck’in romanından uyarladığı bir film. Nazi torpidosuyla batan gemiden kurtulan sekiz kişiyaşam mücadesi verirken denizin ortasında bir kişiyi daha bulurlar ve işler iyice garipleşir. Çok eski bir yapım olduğu için çekim teknikleri zayıf, görüntü kalitesi de düşük olsa da usta yazar John Steinbeck romanı ve usta yönetmen Alfred Hitchcocks’un filmi olmasından dolayı izlenmeye değer.

YÖNETMENİ: ALFRED HITCHCOCKS

ÜLKESİ: ABD

YAPIM YILI: 1944


8- DEAD CALM / ÖLÜM SESSİZLİĞİ

632e70f5-ce84-4461-be79-c631074df68a

          Phillip Noyce’nin yönetmenliğini yaptığı filmde Nicole Kidman, Sam Neill ve Billy Zane gibi yıldızlar rol alıyor. Film, huzur içinde başlayan bir yolcuğun psikolojik gerginliğe dönüşmesini işliyor. Oğullarını trafik kazasında kaybeden çift yelkenlileri ile yolculuğa çıkarlar. Açık denizde gördükleri bir kazadeyi tekneye alırlar. Yolculuğun seyri esnasında kazazedeyi tekneye almakla ne kadar doğru bir şey yaptıklarını sorgulamaya başlarlar. İnsanı, iyilik yapmakla yapmamak arasında ciddi gelgitlere sürükleyen film insana bazı kararlar alma konusunda düşündürüyor.

YÖNETMEN: PHILLIP NOYCE

ÜLKESİ: AVUSTRALYA

YAPIM YILI: 1989


9- ADRIFT / SÜRÜKLENİŞ

MV5BMTkxMTI2MjE4OF5BMl5BanBnXkFtZTgwMjIyODQzNTM@._V1_

          Yönetmenliğini Baltasar Kormakor’un yaptığı, Shailene Woodly ve Sam Claflin’in başrolde oynadığı Adrift gerçek bir hikayeden uyarlama. Hayatta kalma mücadelesiyle aşkın mükemmel ölçüde harmanlandığı filmlerden biri. Tahiti’den San Diago’ya müşterisinin teknesini götüren deneyimli genç kaptan yanına denizden anlamayan genç sevgilisini alır. Ne varki yolculukta çok ender rastlanan bir fırtına, acemi kadını hasar gören teknenin dümenine geçirir.

YÖNETMEN: BALTASAR KORMAKOR

ÜLKESİ: ABD-  HONG KONG – İZLANDA

YAPIM YILI: 2018


10- TURNİNG TİDE / AKINTIYA KARŞI

81dggtCaGtL._RI_

Dünyanın en zorlu solo yelken yarışlarından biri olan Vendee Globe’da yarışan Yann Kermadec yarışı birinci sırada götürürken, bir takım aksilikler yüzünden teknesi arızalandığı için yarışa ara vermek zorunda kalır. Bu arada teknesinde yalnız olmadığını anlar. Diskalifiye olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Yann, teknesindeki kaçak yolcu yüzünden bir karar vermek zorunda kalır.  Yönetmeniliğini Christophe Offenstein’ın yaptığı filmde Yann Kermadec rolünü François Cluzet canlandırır.

YÖNETMEN: CHRISTOPHE OFFENTEIN

ÜLKESİ: BELÇİKA – FRANSA – İSPANYA

YAPIM YILI: 2013


11- OPEN WATER 1 / AÇIK DENİZ 1

open-water-540230ab45497

          Susan ve Daniel çifti tatil için gittikleri tropikal adada tüplü dalış yapmak isterler. Bir grup tatilci ve dalış rehberleri eşliğinde dalış yerine giderler ve denizaltının gizemli dünyasını keşfe başlarlar. Dalışın ilerleyen saatlerinde bir gariplik olduğunu hisseden çift, su yüzüne çıktığında ne dalış ekibinin ne de dalgıç teknesinin ortalıkta olamadığını farkeder. Talihsiz çift için korku dolu saatler başlamıştır. Köpekbalıklarının, zehirli deniz analarının olduğu açık denizde, çiftin enerjileri de zamanla tükenmektedir.

YÖNETMEN: CHRIS KENTIS

ÜLKESİ: ABD

YAPIM YILI: 2003


12- AQUARELA

MV5BMDE0ZjE2ZmItZThjZC00YjU1LWJjMWMtYzkwMzEyZDAwYmY3XkEyXkFqcGdeQXVyOTgxNDIzMTY@._V1_

          Bir çok ülkede ödüller kazanan belgeselin yönetmen koltuğunda  Victor Kossakovsky oturuyor. “Dünyanın en özel ve değerli maddesi su” düşüncesi ile çekilen belgesel, İskoçya, Meksika, Rusya, Grönland, Venezuela, Portekiz, ABD ve Atlantik Okyanusu’nda saniyede 96 kare çekilmiş muhteşem görüntülerden oluşuyor. Büyülenmişcesine soluksuz izlenen bu belgesel, insanoğlunun suya atfettiği değerin, suyun asıl değerinin ne kadar altında olduğunu gözler önüne seriyor. 

YÖNETMEN: VICTOR KOSSAKOVSKY

ÜLKESİ: İNGİLTERE

YAPIM YILI: 2018


13- STYX

cover_full

          Yönetmenliğini Wolfgang Fischer’in yaptığı ve başrolünü Susanne Wolff’un oynadığı film İnsanlık dersi veren bir film. Kadın doktor teknesiyde açıklarda bir fırtınaya yakalanır. Fırtına dindikten sonra az ilerisinde mülteci taşıyan bir gemi görür. Ülkelerin yardıma muhtaç mültecileri gözmezden geldiği günümüz dünyasında, bir kadın denizcinin, tek başına tüm engellere rağmen, mültecileri kurtarmak için sonuna kadar uğraşması bir örnek sergiliyor.

YÖNETMEN: WOLFGANG FISCHER

ÜLKESİ: ALMANYA – AVUSTURYA

YAPIM YILI: 2019


14- THE MERCY

MV5BMjEzODQ5NjA3OF5BMl5BanBnXkFtZTgwMzI4MjkxNDM@._V1_

          Yönetmenliğini James Marsh’ın yaptığı The Mercy’nin konusu gerçek bir hikayeden alımış. Başrollerinde Colin Firth ve Rachel Weisz oynuyor. Batmakta olan işini kurtarmak için tüm parasını dünyaca ünlü bir yelkenli yarışması olan Golden Globe Race’ e yatırıp yarışa katılır. Kazanmak için her yolu deneyen James’in başarısızlık hikayesini anlatan oldukça etkileyici bir film.

YÖNETMEN: JAMES MARSH

ÜLKESİ: İNGİLTERE

YAPIM YILI: 2018


15- BETWEEN HOME

images

          Berlin’de yaşayan amatör bir yelkenci olan Jack Rath, bir gün uzun bir yolculuğa çıkmak ister ve Avusturalya’ya yelken açar. Tek başına 30bin kmlik yolculuğu 743 günde tamamlar ve bu yolculuğu kendi kamerasına kaydeder. Yazması ve söylemesi kolay olsa da yolculuğun ne kadar zor olduğunu belgeseli izleyince anlıyorsunuz. Jack Rath’ın bu yolculuğu bir ilk olmasa da çekimlerindeki ustalığı ve bakış açısı belgeseli mükemmel yapmış.

YÖNETMEN: JACK RATH

ÜLKESİ: İNGİLTERE

YAPIM YILI: 2012


16- PERFECT STORM / KUSURSUZ FIRTINA

Kusursuz-Firtina---The-Perfect-Storm-4c13

          Yönetmenliğini Wolfgang Petersen’in yaptığı ve George Clooney, Mark Wahlberg, Diane Lane ve Karen Allen gibi yıldızların oynadığı film, yazar Sebastian Junger’in aynı isimli romanından uyarlama. 120 milyon dolara çekilen film vizyona çıktığında ses getirmeyi başardı. Konusu gerçek bir hikayeden alan film 1991 yılı Ekim ayında New England’da denize açılan bir balıkçı teknesinin fırtınaya yakalanmasını konu alıyor. Balıkçıların yakalandığı fırtına ani gelişen ve oldukça büyük bir fırtına. Bilgisayarların etkin olarak film dünyasına girdiği dönemde çekilen filmin dalga sahneleri izleyenleri dehşete düşürüyor.

YÖNETMEN: WOLFGANG PETERSEN

ÜLKESİ: ABD                         

YAPIM YILI: 2000


17- MASTER AND COMMANDER THA FAR SIDE OF THE WORLD / DÜNYANIN UZAK UCU

1 xtD5tiHMXOvVgVuhKVwsxA

          Film, 1800’lü yılların başında Napolyon Savaşları yıllarında, deniz savaşlarının en yoğun olduğu dönemleri anlatan tarihi bir film. Başrolünde Russel Crowe oynuyor. Film, İngiltere ile Fransa’nın sömürge savaşlarınının yanısıra o dönemin bilim, sanat ve güç savaşlarını da işliyor. İngiliz donanmasının kaptanı ile Fransız gemileri arasında amansız kovalamacalar ve dahiyane taktikleriyle soluksuz izlenecek bir film.

YÖNETMEN: PETER WEİR

ÜLKESİ: ABD

YAPIM YILI: 2003


18- WHİTE SQUALL / DOSTLUK DENİZİ

white-squall-1996-ridley-scott-dir-poster-wsql-032-vs-BKPKC6

          Ülkenin değişik yerlerinden gelen ve bir tür yaz etkiği olarak yelkenlide seyahat eden bir grup genç, Albatros isimli bir gemi içinde dostluk, mücadele, ekip dayanışması ve yardımlaşma içinde seyrederken hiç beklenmedik bir biçimde kopan bir fırtınanın içinde kalırlar. Albatros fırtınada hasar alır ve batmaya başlar. Geminin batma sürecinde gençleri zor bir süreç beklemektedir.

YÖNETMEN: RIDLEY SCOTT

ÜLKESİ: ABD

YAPIM YILI: 1996


19- IN THE HEART OF THE SEA / DENİZİN ORTASINDA

heart_of_sea_1200_1779_81_s

          1820 yılında geçen hikaye gerçek ve Herman Melville’nin Moby Dick’i yazmasına ilham kaynağı olmuş bir hikaye. Balina avına çıkan avcıların gemisi bir ispermeçet balinası tarafından batırılır. Kendilerini tekneden denize atan mürattaba en yakın kara parcası binlerce km uzaktadır. Mürettebatı zor bir hayatta kalma savaşı beklemektedir. Yönetmenliğini bir çok unutulmaz filme imzasını atan Ron Howard’ın yaptığı filmde görüntüler büyüleyici.

YÖNETMEN: RON HOWARD

ÜLKESİ: ABD

YAPIM YILI: 2016


20- THE OLD MAN AND THE SEA / İHTİYAR ADAM VE DENİZ

91RkzTu3AkL._RI_

          Ernest Hemingway’in aynı ismi taşıyan ünlü romanından uyarlanan filmin yönetmenlik koltuğunda John Sturges oturuyor. İhtiyar balıkçıyı canlandıran Spencer Tarcy balığa çıktığı bir gün büyük bir kılıç balığı yakalar. İhtiyar balıkçı, genç bir balıkçının bile yakalamakta zorlanacağı büyüklükteki kılıç balığını, uzun uğraşlar sonunda yakalamayı başarır. Bu süreçte balığın verdiği mücadeleye hayran kalan balıkçı, balıkla duygusal bağ kurar.

YÖNETMEN: JOHN STURGES

ÜLKESİ: ABD

YAPIM YILI: 1958


21- MOBY DICK / BEYAZ BALİNA

beyaz-balina-moby-dick

          Herman Melville’nin klasikleşmiş romanından uyarlanan film,  hayatını beyaz bir ispermeçet balinası olan Moby Dick’den kopan bacağının intikamını almaya adamış Kaptan Ahab’ın hikayesini anlatıyor. Film, gelmiş geçmiş en iyi romanlar arasında sayılan romanı kadar başarı sağlamamış olsa da izlemeye değer.

YÖNETMEN: JOHN HUSTON

ÜLKESİ: ABD- İSPANYA

YAPIM YILI: 1956


22- GHOST SHIP / HAYALET GEMİ

Ghost_ship_tr_afiş

          1900lü yılların ortasında italyanların denizdeki gururu olarak kabul edilen son derece lüks, modern ve gösterişli transatlantik yolcu gemisi Amerika’ya sefer düzenlerken Labrador açıklarında hiç bir iz bırakmadan gözden kaybolur. 40 yıl sonra Kuzay Savaşçısı isimli kurtarma gemisi Bering Boğazı açıklarında gemiyi boş bir halde bulur. Gemiyi almak için yanaşınca gemideki korkunç gizemleri farketmeye başlar.  Korku filmlerini ve gizemli deniz hikayelerini sevenler için kaçırılmayacak bir film.

YÖNETMEN: STEVE BECK

ÜLKESİ: ABD – AVUSTURALYA

YAPIM YILI: 2002


23- OPEN WATER 2 / AÇIK DENİZ 2

4b0aa77320cc80757b81bbcfec075e62

          Open Water 1’in gördüğü ilgiden dolayı devam filmi olarak çekilen Open Water 2, ilginç bir hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. Bir grup arkadaş tatilini geçirmek için tekne kiralayıp açılırlar. Her şey son derece güzel giderken hepsi birden yüzmek için denize atlar. Bir süre yüzüp tekneye çıkmak istedikleri zaman yaptıkları ölümcül hatanın farkına varırlar. İzleyenleri zaman zaman gerilmeden dolayı kaskatı yapan filmin görüntüleri de etkileyici.

YÖNETMEN: HANS HORN

ÜLKESİ: ABD

YAPIM YILI: 2006


24-OPEN WATER 3

91xgSlWxg9L._RI_           Open Water serisinin en son filmi olan film, bir köpek balığı filmi. Adrenalin ve heyacanı seven 3 arkadaş kafes dalışı yapıp yaşadıkları heyecanı videoya kaydetmeye karar verirler. Fakat işler istedikleri gitmez ve tüm eğlence kabusa dönüşür. Gerilim korku ve köpek balığı filmlerinden hoşlananlar için izlenmesi gereken film.

YÖNETMEN: GERALD RASCIONATO

ÜLKESİ: ABD

YAPIM YILI: 2017


25- TITANIC / TİTANİK

0120338

          Film tarihinde tüm zamanların seyirci, hasılat, bütçü, ödül ve bunlar gibi bir çok dalda rekor kıran Titanik, sinema tarihinin en önemli filmlerinden biri olarak kabul edilir.  Film, hiç batmayan gemi olarak lanse edilen ve buna ciddi olarak inanılan Titanik’in büyük bir gösteriş ile çıktığı ilk seferde batmasını konu alıyor. Film bir geminin batması hikayesini işlerken aynı zamanda büyük bir aşk hikayesi ve sınıfsal çatışma gibi konuları da etkili bir şekilde ele alıyor. Leonardo Dicaprio ve Kate Winslet’in başrollerde oynuyor.

YÖNETMEN: JAMES CAMERON

ÜLKESİ: ABD

YAPIM YILI: 1997

                                                                                                                                                   İYİ SEYİRLER…

Yorum bırakın