Alamut Kalesi

Bir gün önce yaşadığımız uzun ama zevkli yolculuk sonun tanıştığımız aile ile sabah erkenden buluşmak için 5 buçukta kalktık. 6 da lobide buluşup Alamut Kalesinin yolunu tutacaktık. Ben, Nermin, Mahtap ve Muhammed bir arabaya, Bita teyze, Behram amca, Mehdi ve Ali de diğer arabaya binip, iki araba yola koyulduğumuzda saat 6 buçuktu. Şehri arkamızda bırakıp Elburz dağlarına tırmanmaya başlarken uyku sersemliğimiz yerini neşeye bıraktı. Arabada hem sohbet edip hem manzaranın tadını çıkarttık. Hatta Muhammedin çok sevdiği bir şarkı olan “Bu akşam Ölümü” şarkısına yapılan Türkçe ve Farsça düete eşlik edip, video bile çektik.

img_2420
Elburz dağları
img_2410
Alamut Kalesine giderken

Bir köye yaklaştığımızda ilk molamızı verdik. Muhammed ve Mehdi hemen arabanın arkasındaki malzemeleri çıkarttı ve bir çardağa yer örtüsünü serip kahvaltıya oturduk. Bu arada bir yerden sipariş verdikleri menemen de geldi. Güzelce kahvaltımızı yaptık. Kahvaltıdan sonra tekrar yollara düştük. Alamut kalesine doğru hiç durmadan ilerledik. Kalenin hemen eteklerinde Alamut Vadisindeki küçük bir köyde arabayı bırakıp yaklaşık 1 km tırmanmaya başladık. Bu arada Alamut kalesi girişi turiste 15 bin tümen, yerliye 2.5bin tümen. Bita teyze bu duruma itiraz etse de görevliyi ikna edemedi. Bizim paralarımızı da verdi ve yola devam ettik.

img_2429
Alamut Kalesi
img_2426
Alamut Kalesi
img_2430
Alamut Kalesi
14468415_10154526116762731_2092835666945382728_o
Kaleye Tırmanırken ( Behram Amca, Ali, Mehdi, Ben, Muhammed, Bita Teyze ve Mahtap)

Hakkındaki bilgilerin çoğu rivayete dayanan Alamut Kalesi, Kazvin’in 120 km kuzeyinde Elburz dağlarında yer alır. Yüzyıllar önce Deylem Kralı, Alamut vadisinden geçerken kendisine bir kale yaptırmak ister. Kartalını göğe bırakır ve seyretmeye başlar. Kartal, bir süre gökyüzünde dolaşıldıktan sonra büyük, sarp bir kayalığın üstüne konar. Kartal yuvasını içgüdüsel olarak en güvenli noktaya yapmak istediği için  Kral kartalın konduğu yere bir kale yaptırır. Kale o kadar güvenlidir ki yüzyıllar boyunca kimse kaleyi ele geçiremez.

img_2433
Alamut Kalesi
img_2437
Alamut Kalesi
img_2445
Alamut Kalesinin zirvesi

Hikâyenin ikinci bölümde Alamut Kalesinin efsaneleştiği kısımda Hasan Sabbah devreye girer. Ünlü şair ve bilim adamı Ömer Hayyam,  döneminin en güçlü vezirliğini yapıp üstüne gelecek kuşaklar için Siyasetname’yi yazan Nizamülmülk ve Hasan Sabbah üç arkadaşken, Hasan Sabbah ve Nizamülmülk’ün arası açılır. Hasan Sabbah kendi tarikatını kurmaya çalışır. Bunun için Kendine güvenli bir yer ararken Alamut Kalesini bulur. Kaleyi bekleyen görevliden 3000 altın dinara kaleyi alır. Alamut Kalesini baştan aşağı düzenler, kanallar, kuyular açar, depolar, sığınaklar inşa eder. Alamut Kalesini kendine mesken yapar. Öyle ki orada yaşadığı 34 yıl boyunca kalenin ve kurduğu tarikat olan Haşhaşi tarikatının ünü tüm dünyaya yayılır. Hasan Sabbah, Alamut kalesinde dünyanın ilk suikast birliğini kurar. Canını alamayacağı hiç bir kimse yoktur artık. Yapacağı suikastları en ince detaylarına göre planlar. Müritleri de bu ince hesapları harfiyen uygular ve işini tamamlar. Suikastlar herkesin gözü önünde olur ve suikastçı işini bitirdikten sonra halkın kendisini linç etmesini bekler. Böylece namının daha da yayılacağını, mürit sayısının daha da artacağını düşünür. Bunun yanında en yaygın rivayet ise müritlerin Hasan Sabbah’a bağlılığıdır. Hasan Sabbah, Alamut kalesine gelen misafirlerine gösteriş yapmak için önlerinde seçtiği bir kaç kişiyi işaret eder ve işaret edilenler hiç düşünmeden kendini kaleden aşağı atar. Bu efsanevi kalenin sonu da Hasan Sabbah’ın ölümünden yıllar sonra Moğolların istilası ile gelir. Moğollar bu kaleyi uğursuz sayıp ele geçirdiklerinde taş taş üstüne bırakmazlar. 

img_2447
Alamut Vadisi
dsc_0953
Kalenin girişi

Hasan Sabbah ve Alamut Kalesi ile çok fazla bilgi ve belge olmadığı için hala tartışılan bir konu olmaya devam eder. Hasan Sabbah iyi biri midir? Kötü biri midir? Kimine göre Hasan Sabbah, İslam’ın koruyucusu yiğit mert bir savaşçı. Kimine göre ise dünyanın ilk ve en gözü kanlı terör örgütü lideri. Kimi ne göre Hasan Sabbah, müritlerini hak yolunda ölmeyi kutsal kılarak inandırmış, Kimine göre de haşhaş ve güzel kızlarla kandırmış. Bu kadar bilinmeyen içinde kesin olan bir şey varsa o da yüzyıllardır dilden dile dolaşan, birçok kitaba konu olan Alamut Kalesi ve Hasan Sabbah efsanesinin hala insanların ilgisini çektiğidir.

dsc_0959
Kaleden günümüze kalanlar
dsc_0962
Hasan Sabbah’ın sığınağı
dsc_0976
Kalenin zirvesi

Biz de bütün bu efsanenin büyüsü içinde koca Alamut kalesine tırmanmaya başladık. Yaklaşık 20 dakikalık tırmanma ile büyük dik kayalıkların üstüne Alamut kalesine vardık. Alamut kalesine çıkış tek bir yoldan mümkün. Bu da kale savunması için çok büyük bir avantaj. En tepeye çıkıldığında iki yanını çevreleyen dağların ve uçsuz bucaksız Alamut vadisi manzarası mükemmel. İran’da en çok görmek istediğim yerlerden biri olan ve hakkında birçok kitap okuduğum Alamut Kalesinde manzaranın tadını çıkartırken bu kaleden ve bu vadiden kimlerin gelip geçtiğini, yaşanan olayları düşünmek, kimsenin ele geçiremediği kaleye girmek insanı büyülüyor.

dsc_0965
Kalenin zirvesi
14500773_10154526130747731_4088845172863472155_o
Alamut Vadisi
14445046_10154526121012731_119083659715665111_o
Muhammed, Behram Amca, Ali, Ben, Mehdi, Mahtap, Bita Teyze, Nermin

Kaleden günümüze çok bir şey kalmamış. Kuyular, cami kalıntısı iç kısımlarında bazı harabe odalar ve tepede bazı kalıntılar o dönemi gözümüzde canlandırmaya yetmiyor. İşin güzel tarafı İran Hükumeti tadilata başlamış.

img_2444
Erburz Dağlarında erimeyen karlar

Kaleden aşağı inip Kazvin’e doğru yola çıktık. Daha doğrusu biz direk Kazvin’e doğru yola çıktığımızı sanıyoruz ama yaklaşık bir saatlik yolculuktan sonra öğle yemeği yemek için bir restorana giriyoruz. Behram Amca bir kez daha elimizi cebimize attırmıyor. Öğleden sonra saat 3 gibi tekrar yola koyulduğumuzda gezimiz daha bitmedi. Yol üzerindeki Giamut gölüne uğradık. Çevresi sazlıklarla çevrili dağların arasında kalmış, küçük ve şirin bir göl olan Giamut gölü çevresinde biz de diğer misafirler gibi piknik örtüsünü serip piknik yaptık. Nargile içtik, uyuduk, gölün çevresinde yürüdük, sohbet ettik fotoğraf çektik. 

img_2472
Giamut Gölü
img_2473
Piknikçiler
img_2468
Giamut Gölü

Akşam 6 gibi yola çıktığımızda hava kararmak üzereydi. Yaklaşık 3 saatlik yolculuktan sonra Kazvin’e vardık. Behram amcalar direk Kerec’e geçecekleri için bizi Kazvin girişinde indirdiler. Muhammed o arada bize taksi ayarlayıp oteli tarif etmiş. Üstüne bir de parasını ödemiş. “Misafirin parası burada geçmez” diyerek bütün gün elimizi cebimize attırmamalarından, üstüne bir de taksi parasını vermelerinden dolayı Türkiye’de unutulmaya başlayan misafirperverliği yaşamanın mutluluğu içindeydik. Behram amca, Bita teyze, Muhammed, Mahtap, Mehdi ve Ali ile son derece duygusal bir vedalaşma yaşadık. Telefonlarımızı, adreslerimizi aldık, sarıldık, öpüştük Bir daha görüşmek üzere vedalaştık.

14434984_10154526155907731_6366882048614411379_o
Ben, Behram Amca, Ali, Nermin, Bita teyze
14468315_10154526150212731_7965470595511139624_o
Taş kaydırma yarışması ( Mehdi Kazandı)

Bu misafirperver, sıcakkanlı aileye, asla unutamayacağımız bir gün yaşattıkları için, unutmaya yüz tutmuş insanlık duygularını bir kez daha yaşattıkları için bir kez daha sonsuz teşekkürler ederim. 

Alamut Kalesi” üzerine 2 yorum

  1. hep merak etmiştim alamut kalesini bu bilgileri bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim ayrıca görsellerle desteklemeniz mükemmel..

  2. Mükemmel bir yazı. Elinize ayağınıza sağlık. İyi ki gidip gezip o aileye misafir olmuşsunuz. Ben bile çok heves ettim

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s