Torosların Zirvesi: Eğri Göl

Toros Dağları zirvesinde sayısız göl, yayla, mera, sarp dağlar barındırır. Hepsi de birbirinden mavi, yeşil, uçsuz bucaksız, insanın aklını başından alan güzellikte. Geyik  Dağları’nın yamacında bulunan Eğri Göl de bunlardan biri. 2100mt yükseklikteki Eğri Göl Yaylası’nda bulunan Eğri Göl, masmavi suyuyla, çevresindeki endemik bitki örtüsüyle, muhteşem manzarası ile yaylacıları, kampçıları ve doğa severleri misafir ediyor.

eğri göl2

DSC_0333

Eğri Göl, Antalya’nın Gündoğmuş İlçesi’ne 37km uzaklıkta. Antalya’dan Alanya’ya giderken solunuzda tüm heybetiyle uzanan Torosların zirvesindeki Eğri Göl’e gitmek için Manavgat’ı geçtikten sonra büyük kavşaktan Konya yoluna doğru devam edilir. Yaklaşık bir saatlik tırmanıştan sonra anayoldan Gündoğmuş yönüne dönüldüğünde kısa bir süre sonra Gündoğmuş’a ulaşılır.  Ayrıca Alanya yolu üzerinde bir kaç yerden de Gündoğmuş’a ulaşım mümkün. 

 

KODAK Digital Still Camera

Gündoğmuş’un kuzeyinden tırmanmaya başlayarak Kozağacı Beldesi’nin altından, Pembelik Beldesi’nin üstünden Torosların zirvesine tırmanılıyor. İrtifa arttıkça çam ağaçları yerini sedir ağaçlarına bırakıyor ve bir süre sonra ağaçların yetişmediği meralara ulaşılıyor. Biraz mera, biraz da kayalık bölgenin arasından stabilize yolu tekip edip Karın Gölü’ne ulaşılıyor. Küçük, yarı kuru Karın Gölü’nü geçtikten kısa bir süre sonra Eğri Göl bütün ihtişamıyla karşınıza çıkıyor.

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera

Torosların zirvesinden Isparta’nın ve Konya’nın ilçelerine ulaşılabiliyor. Hatta zirveden Torosların en doğusuna Adana’ya kadar gitmek mümkün. Bunun yanında Torosların zirvesinde büyük baş hayvan, küçük baş hayvan ve arıcılıkla uğraşan bir çok kişi ve bunların yaylaladığı bir çok yerleşim yeri var, o yüzden zirvede yol bulmak kolay değil. Yollarda tabelada yok. Çıkmadan önce haritayı dikkatlice incelemek gerekir.

KODAK Digital Still Camera

 

KODAK Digital Still Camera

 

Eğri Göl, Torosların zirvesindeki diğer yaylalara göre daha yapılaşmış. Gölün güney kısmı imara açık.  Göl kıyısında az da olsa bir kaç katlı yerleşim yerleri var. Bir küçük market ve bir kaç küçük restoran bulunuyor. Diğer yerleriyse bakir.  çevrede küçük ve büyük baş hayvan sürüleri otluyor. Bazı yerleri kamp yapmaya müsait fakat kampçıların çevreye verdiği rahatsızlıktan dolayı şikayetler artınca kamp yapmak yasaklandı. ( Son durum için Jandarmaya danışabilirsiniz.)

DSC_0360

Eğri Göl’e gitmek için yaz mevsimi uygundur. Kışın göl donuyor ve çevresi metrelerce karın altında kalıyor.  Bu mevsimde sürülerini otlatan hayvancılar bile zirvede kalmıyor. Baharda karların erimesi ve yağmurlarla yollar çamur ve balçıktan geçilmiyor. Yazın çamur ve balçık kuruyor ve her yer yeşeriyor. Yaz aylarında güneş tepedeyken sıcaktan kavuruyor fakat güneş dağların arkasına çekildiğinde soğuk, bıçak gibi kesiyor. Sabaha doğru sıcaklık eskinin altına düşebiliyor.

DSC_0357

Doğaya saygılı, temiz bir kamp yapmak isteyenler için bir öncelikle kamp yapılıp yapılamayacağı konusunda güncel olarak Jandarmadan bilgi almalısınız. İkinci olarak hava durumuna dikkat etmek gerekiyor. Yaz ayları dışında gidilmesini tavsiye etmem. Ulaşım için illaki 4×4 bir arazi aracı olması gerekmiyor. Normal bir binek araçla gidilebir. Fakat havanın durumuna göre yerler kurumadan gidilirse bazı yerlerde 4×4 arazi araçlarının bile kalma tehlikesi var. Gündüz aşırı sıcaklardan korunacak şekilde giyinmeli, gece ise dondurucu soğuya hazırlıklı olmak gerekir.   Üçüncü olarak,  en önemli nokta, lütfen arkanızda küçük dahi olsa bir çöp bırakmayın.

InkedDSC_0375_LI

 

Yorum bırakın