Yazd

Şiraz’dan Yazd’a 6 saatlik yolculuğu otobüsün altında şoför yatakhanesinde geldiğimiz için rahat bir yolculuk yaptık. Sabahın köründe Yazd’a vardığımızda Hakan, Orgül, Nermin ve ben Yazd’ın eski yerleşim yerine gitmek için taksiye bindik.

dsc_0566
Yazd Terminal

3000 bin yıllık geçmişi olan Yazd, ipek yolundan biraz uzakta olduğu için savaşlardan ve istilalardan çok fazla tahrip olmamış. Şehre uzaktan bakıldığında şehir baştan aşağıya kahverengi görünüyor. Old Town dedikleri Yazd’ın ilk yerleşim yeri olan yerler günümüze kadar korunmuş. Günümüzde bu eski yerleşim yerlerinde hosteller, oteller, turistik dükkânlar, kafeler ağırlıklı olsa da yerli halk da yaşamaya devam ediyor. Yazd’a yeni yerleşim yerleri Old Town dışında. Yazd’ın bu yeni yerleşim yeri de oldukça büyük.

dsc_0568
Yazd
dsc_0581
Kohan Hotel

Taksi bizi biz de Old town içinde bıraktığında hostel bulmakta çok fazla zorlanmadık. İlk gittiğimiz yerde kalmaya karar verdik. İran’da kaldığımız en güzel hostel olan Kohan otel, tipik Yazd evleri mimarinde yapılmış. Ortasında kocaman havuzu ve küçük çardakları ile tam kafa dinlemelik bir yer. Bir de bol bol fotoğraf çekme şansı yakaladığımız teras katından Yazd manzarasını izlemek harika. Kohan otelin hem otel hem de hostel kısmı var. İki tarafı da çok güzel. Ayrıca beni şaşırtan bir konu da hostel yatakhanelerinde kadın erkek karışık yatması. 

dsc_0572
Otel avlusu
dsc_0573
otel avlusu
dsc_0585
Yazd’ın ara sokakları

Otelde yerleşip gezmeye çıktığımızda Orgül ve Hakan ile karşılaştık. Dördümüz Yazd’ın dar sokakları arasında gezmeye başladık. İlk olarak Alexander’s Prison’a (İskender’in hapishanesi gittik. Oradan yürüyerek eski şehrin hemen çıkışındaki saat kulesi ve Hazireh Mosque’ yürüdük. Tekrar eski şehre girdiğimizde ilk kaybolmamızı yaşadık. Telefonun GPS’i bile bizi kaybolmaktan kurtaramadı.

 

img_1826
Nahıl ( Muharrem ayında kalabalık tarafından süslenir ve sokaklarda dolaştırılır)
dsc_0623
Saat kulesi
img_1877
Hazireh Mosque
img_1888
Caminin içi

Yazd’a gidip de ara sokaklarında kaybolmazsanız Yazd’a gitmiş sayılmazsınız. Zaten kaybolmaya çalışmasanız bile daracık sokaklarda, yüksek duvarların arasında, birbirine benzeyen binaların içinde çok bir şansınız yok. Biz de bir süre olduğumuz yerde dolanmayı bırakıp, Yazd sokaklarında kaybolmanın keyfini yaşadık.

img_1830
Yazd’ın ara sokakları
img_1840
Sokak arasında bir kafe

Bir süre dolaştıktan sonra kendimizi Old Town’dan dışarı atabildik ve direk Yazd’ın merkezindeki Amir Chagmagh Meydanındaki Amir Chagmagh kopmleksine  geldik. Amir Chagmagh Meydanı Yazd’ın tam ortasında büyükçe bir meydan. Çevresi dükkânlar, restoranlar, hediyelik eşya dükkânları ile çevrili. Meydandaki Amir Chagmagh Mosque’ya uğradıktan sonra hemen karşısındaki, İran’ın müzikli milli sporunun yapıldığı yer olan Zurhaneye, akşamki gösteri için bilet almaya gittik.

dsc_0642
Amir Chagmagh kompleksi
img_1911
Amir Chagmagh Mosqoue

Öğlen saat 12’ye geldiğinde, Şiraz’da olduğu gibi burada da güneş tepemizi kavurmaya başladı. İran’ın orta bölgeleri ile kuzey bölgesini ayıran en önemli fark hava sıcaklığı. Bundan dolayı coğrafyası, yaşam tarzı, şehrin mimarisi kuzey ve güney arasında çok farklı. Orta İran’daki şehirlerde öğlen sokaklarda bir kişi görmek zor. Dükkânların büyük bir kısmı kapalı. Akşamüstü 6 gibi dükkânlar açılmaya başlıyor ve güneşin batması ile bütün şehir sokaklara, meydanlara, çimlere hücum ediyor. Gündüz ile gece arasındaki fark insanı şaşırtıyor. Gündüz terk edilmiş şehir gibi görünen sokaklarda gece iğne atsan yere düşmüyor. 

img_1898
Havalandırma kuleleri
dsc_0591
Halıcı
dsc_0648
Koca dükkana tek başına bakan şekerlemeci çocuk

Fakat biz o sıcaklara rağmen azimle gezmeye devam ettik. Meydanın köşesindeki su müzesine gittik. Bilet 20bin tümen. Su müzesinde, şehrin su ihtiyacının nasıl sağlandığını gösteriyor. Çöl şartlarında koca şehre çok akıllıca ve ilginç bir sistem yapmışlar. 3000 yıl öncesine dayan su sisteminde, koca şehrin alt kısmında birbirine bağlı su kanalları var. Her evin altından bu kanallar geçiyor. Her evin içinde de bu kanallara ulaşan odalar var. Yazd’lılar su ihtiyacını o odalara inerek kanallardan akan sudan karşılıyor. Kanalların içindeki su aynı zamanda evleri de serin tutuyor. Ayrıca müzede dünyanın ilk su saati bulunuyor.

dsc_0621
su müzesi
dsc_0601
evin altındaki su odası
dsc_0600
su saati

Müzeden çıktıktan sonra tekrar dar Yazd sokaklarına girdik. Biraz kaybolarak, biraz yolumuzu bularak 12 imam camisine ve tarihi bir konağa uğradık. Açıkçası çok ilgi çekici yerler değildi. Giriş ücretleri de 15-20 bin arası değişiyor. Yazd’da turist haritasına baktığınızda onlarca gezilecek yer görürsünüz ama içlerinden gerçekten insanı etkileyen yer sayısı beşi geçmez. O yüzden gelmeden önce bir araştırma yapmanızda fayda var.

Fakat Yazd’ da mutlaka görmeniz gereken yerler de var. Bunların başında Zerdüşt tapınağı ve Sessizlik kulesi gelir. Bunlar benim komple bütün İran gezisinde en çok etkilendiğim yerler arasında. 

img_1836
Yazd’ın ara sokakları
img_1839
12 imam türbesi

Saat üç gibi verdiğimiz yemek molasından sonra 5 gibi Amir Chagmagh meydanından Zoroastrian Fire temples’a( Ateş tapınağı) ( Ateşgede) gitmek için 4 kişi taksiye bindik. Taksici 25bin tümene önce Ateş tapınağına sonra Sessizlik kulelerine götürüp getirecek.

dsc_0685
Ateşgede
dsc_0651
Zerdüşt Tanrısı Ahura Mazda

Zerdüştlük, Zerdüşt tarafından 3500 yıl önce İran’da kurulan bir din. Pers İmparatorluğu’nun resmi dini olan Zerdüştlüğün merkezi ise Yazd. Ateş, su ve toprak Zerdüştlük için kutsal. Ateş tapınağın da 490 yılından bu yana hiç sönmeyen ateş yanıyor. Günümüzde inanan sayısı çok az. Değil Yazd sokaklarında tapınak da bile Zerdüşt göremedik.

dsc_0670
Sönmeyen ateş
dsc_0654
Ateşgede’nin içi
dsc_0660
Avesta’dan kısımlar

Tapınak oldukça sade yapılmış. Tapınağın bahçesinin girişinde ortada büyük bir havuz var. Tapınağın içerisinde de sönmeyen ateşin olduğu tek bir oda var. Duvarda Zerdüşt dininin kutsal kitabı olan Avesta’dan bölümler asılı. Yanındaki binada ise Zerdüştlüğü anlatan bir müze var.

dsc_0675
Ateşgede’nin yanındaki müze
dsc_0676
Müze
dsc_0679
Müze

Tapınaktan çıkıp Silence Towers’a ( Sessizlik kuleleri) gittik. Sessizlik kuleleri, Zerdüşt dinine göre ölülerin bırakıldığı kuleler. Zerdüştler ölülerini akbabaların yemesi için kulelerin içindeki çukurlara bırakıyorlarmış. Buna da gökyüzüne gömülme diyorlar. Kulelerin birisi diğerine göre daha büyük. Bunun sebebi ölenlerin önemine göre yüksek ya da alçak kuleye bırakılmaları. Kulelere ölü bırakmak 1900’lü yıllarda yasaklanmış. Günümüzde Zerdüştler de ölülerini mezara gömüyor. Bunun için sessizlik kulesinin yanına bir mezar yapılmış. Sessizlik kulelerinin mistik havası ve sessizliği gerçekten etkileyici. 

dsc_0692
Sessizlik Kuleleri
dsc_0701
Sessizlik Kuleleri
dsc_0704
Sessizlik Kuleleri
dsc_0723
Sessizlik Kuleleri
dsc_0750
Kulenin üstünde ölülerin bırakıldığı çukur
dsc_0770
Mezarlık
dsc_0719
Yazd

Kulelere tam güneş batımında tırmandık. Bir süre güneşin batışını izledik ve sonra Amir Chagmagh meydanına döndük. Taksiden iner inmez Zurhaneye girdik. Biz girdiğimizde gösteri daha başlamamış.

dsc_0777
Zurhane
dsc_0778
Zurhane

Zurhane, İran’ın pehlivanlığa benzeyen milli sporunun yapıldığı yer. Yaklaşık 2 saat süren spor, dini müzik eşliğinde yapılıyor. İki saat boyunca sporcular ısınıyor, ağırlık kaldırıyor ve zil çalıyor. İran’a gelen turistlerin ilgi odağı olan zurhanelerde turistler için 45 dakikalık gösteriler yapılıyor. Bilet fiyatı ise 5bin tümen.

dsc_0781
Zurhane
14500756_10154526215782731_3197749323818059786_o
Antrenman yaparken

Zurhane çıkışında meydanda bir de halk tiyatrosu ile karşılaştık. Gündüz evden çıkmayan Yazdlılar meydanı doldurmuş. Bir süre izleyip Hostelin yolunu tuttuk. 

dsc_0789
Yazd geceleri
dsc_0794
Yazd geceleri

Yazd’da görülmesi gereken yerlerin listesini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://uzaklardabiryer.com/2017/09/25/yazdda-gorulmesi-gereken-10-yer/

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s