Şiraz 2

Şiraz’daki ikinci günümüzde ilk olarak meşhur Persepolis’e gitmek için sabahtan yola çıktık. Şiraz’ın 70 km kuzeyinde olan Persepolis’e gitmenin birçok yolu var. Tur kiralayabiliyorsunuz, taksi tutup gidebiliyorsunuz, Persepolis’e yakın bir şehir olan Mervdeşt’e otobüsle gidip oradan taksiye binebiliyorsunuz. Biz de Mervdeşt’e otobüsle gidip oradan taksi ile Persepolis’e gitmeye karar verdik.

dsc_0458
Şiraz
img_1460
Şiraz

Persepolis’e gitmeden önce yanımızdaki doları bozdurmak için döviz bürosuna uğradık. İran’da riyalden sonraki en değerli para dolar. Türkiye’ye göre kuru daha yüksek. İran’a Türk lirası yerine dolar ile gitmek daha mantıklı. Ayrıca İran’da yabancı kredi kartları ya da banka kartları kullanılmıyor. Yani tüm tatil parasını yanınızda taşımanızda fayda var. Tüm paranın yanınızda olmasında sıkıntı yok çünkü İran’da herhangi bir güvenlik sorunu yok. 

dsc_0456
Şiraz sokakları
img_1572
Şiraz sokakları

Paraları riyale çevirdikten sonra 8 bin tümene taksiye atladık ve Şiraz otogarına geldik. Tam otobüse gidiyorduk bir taksici ile konuşmaya başladık. Bizi Persepolis’e götürmek istedi. Zaten buradaki taksiciler “Hello” dedikten sonra “Persepolis” diyor. Persepolis, Nakşi Rüstem (Nekropolis) ve Nakşi Recep’e gitmek için sıkı bir pazarlık sonunda 50bin tümene anlaştık. 

img_1644
Şiraz

Yaklaşık 45 dakikalık yolculuktan sonra Persepolis’e geldik. Giriş ücreti 20bin tümen. Persepolis, milattan önce 6.yüzyılda Pers Kralı 1. Draius tarafından kurulan bir antik  şehir. Kurulduğu dönemde dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan Persepolis, aynı zamanda günümüze kadar korunan en önemli antik şehirlerden biri. İçinde yazlık sarayın, 100 sütunlu sarayın, mezarların, meydanların, tören alanlarının bulunduğu bir şehrin toplam yüz ölçümü 125 bin m2.  Şehrin komple tamamlanması 150 yıl sürmüş.

img_1649
Persepolis girişi
img_1655
Persepolis ana girişi
img_1688
Persepolis

Günümüzde Persepolis’ten çok fazla bir şey kalmamış. Ayakta olan sütunlar, mezarlar kabartmalar, merdivenler ve kapılar günümüze kadar korunmuş.

img_1676
Sütunlar
img_1686
Kabartmalar
img_1711
Persepolis

Yaklaşık iki saat antik kentte dolaştık. Ardından taksiye binip 12 km uzaklıktaki Nakş-ı Rüstem Nekropolis’ine gittik. Giriş ücreti 15bin tümen. Nakş-i Rüstem’de 1. Darius’un, 2. Darius’un, Xerkes’in ve Artaxerkes’in mezarı bulunmaktadır. Dev kayaların içine oyularak yapılan mezarlar insanın başını döndürüyor.

img_1725
Nakşı Rüstem
img_1730
Nakşı Rüstem
img_1735
Nakşı Rüstem

Persepolis ve Nakş-i Rüstem’de çok vakit harcadığımız için Nakş-i Recep’e uğramadan Şiraz’a geri döndük. Vekil Camisinin orada taksiden indik. Dün gidemediğimiz Vekil camisine girecektik fakat  15bin tümen giriş ücreti olduğunu öğrendiğimizde girmekten vazgeçtik. Bir haftadır bütün müzelere, camilere 15 bin – 20 bin tümen vermekten usandık.

img_1749
Noel Baba
img_1769
Duvar resmi
img_1808
Şiraz’ın arka sokakları

Akşamüstü güneş gücünü yitirmesiyle birlikte Vekil bazaar’ı ve Şiraz’ın arka sokaklarını dolaşmaya başladık. Şiraz’ın arka sokakları çok değişik. Yaklaşık iki saat dolaştık. Hava iyice karardığında bir restorana girdik. İran’da en sevdiğim yemek olan, çok değişik olan bir pilav yemeği yedik.

dsc_0488
Vekil Bazaar
dsc_0499
Vekil Bazaar
img_1782
Bisiklete binen kız
img_1814
Şiraz’ın arka sokakları
img_1812
İran’ın meşhur ekmeklerini yapan fırın

O akşam saat 11’de Orgül ve Hakan ile buluşup beraber otogara gidip oradan Yazd’a geçecektik. O yüzden çantaları otelden alıp Kerim Han Kalesinin yanındaki çimlerde onları beklemeye başladık.  

dsc_0535
Pilav
dsc_0527
Sinema
dsc_0546
Ali abiye vedamız

Günlerdir hep otogara gidip rahatça bilet aldığımız için yine otogara gittik. Rahatımız, firmalara gidip bilet sorduğumuzda kötü haberi alınca bozuldu. Yazd’a giden otobüslerin hepsi doluymuş. Boş yer olan en yakın otobüs sabah saatlerinde varmış. Bir anda alternatif yollar düşünmeye başladık.  Orgül ile Hakan Baştan biletlerini aldığı için onlar yerine geçti. Biz otogarda bir sağa bir sola bilet sormaya başladık. Aksi halde o gece otogarda kalmak zorunda kalacaktık. İbrahim Tatlıses hayranı bir görevli bizi Yazd’a götürmek için işi gücü bıraktı bizimle ilgilendi. Yazd otobüsü kalkmadan bize yer bulduğunu söyledi. Bulduğu yer otobüsün altındaki şoför yatakhanesiydi. Nermin ilk başta biraz dirense de ben daha önce orada yolculuk yaptığım için ne kadar güzel olduğu konusunda dil dökerek ikna etmeyi başardım. Son dakikada otobüsün altındaki kabine atladık. Bilmeyenlere açıklayayım. Otobüsün altında şoförlerin kaldığı yer koltuklardan daha rahat. Özel kliması, ışığı, telefonu ve geniş bir alanı var. Biz de 6 saatlik yolculuğu yata yata gittik.   

dsc_0551
Şiraz Terminal
14425329_10154526204097731_829664985590974456_o
Hilton

Şiraz’da görülmesi gereken yerler listesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://uzaklardabiryer.com/2017/09/19/sirazda-gorulmesi-gereken-10-yerler/

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s