Yazd’da görülmesi gereken 10 yer

1- Old Yazd / Eski Yazd

3000 yıllık Yazd Şehri Kebir ve Lut Çöllerinin bulunduğu yerde kurulmuş. İpek yolunun uzağında kaldığı için fazla savaş görmemiş. Bundan dolayı da yıkım yaşanmamış. İlk yerleşim yeri olan Eski Yazd, çöl mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz daracık yolları çevreleyen sapsarı yapılardan oluşuyor. Bu güzelliğin yanında, kafeler, oteller, turistik dükkanlar da bu bölgede. Yazd’ın sokaklarında en güzel dolaşma şekli her şeyi bir kenara bırakıp ara sokaklarda kaybolmaktır.

img_1946
Yazd’ın eski yerleşim yeri

2- Zoroastrian Fire Temples / Zerdüşt Ateş Tapınağı / Ateşgede ve Müzesi

İran’da 3500 yıl önce doğan Zerdüştlük dini, İranlıların Müslümanlıktan önceki dinidir ve merkezi Yazd’dır. Peygamberi Zerdüşt peygamber, Tanrısı da Ahura Mazda’dır. Buradaki Zerdüşt tapınağı da Zerdüşt dininin en önemli tapınağı. Tapınağın içinde 490 yıldır hiç sönmeyen kutsal ateş bulunuyor. Tapınağın yanında Zerdüştlerin hayatlarını ve dini felsefelerini tanıtmak için kurulan müzeyi de ziyaret etmeyi unutmayın.

dsc_0685
Zerdüşt Ateş Tapınağı
dsc_0670
Zerdüşt Ateş Tapınağı

3- Silence Towers / Sessizlik Kuleleri

Sessizlik kuleleri bir nevi Zerdüştlerin mezarlıkları. Zerdüştler ölen kişileri yırtıcı kuşların yemesi için bu kulelerin tepesine bırakıyormuş. Böylece ölen kişinin kuşla beraber gökyüzüne çıktığına inanılıyor. İran devleti 1970’li yılların başlarında bunu yasaklamış ve kuleler ziyarete açılmış. Kule Şehrin ve Ateşgede’den uzak bir yerde şehrin dışında bulunuyor.

dsc_0723
Sessizlik Kuleleri
dsc_0750
Sessizlik Kuleleri

4- Amir Chagmagh Meydanı / Emir Çakmak Meydanı ve Kompleksi

Dönemin Yazd Valisi olan Amir Chagmagh tarafından 15. yüzyılda kurulan bir kompleks. Şehrin tam meydanında yer alan kompleksten çok bir şey kalmamış olsa da şehrin en canlı yeri olma özelliğini koruyor. Yazd’da her türlü festival, şenlik bu meydanda yapılıyor. Meydanın çevresinde bir çok turistik eşya satan dükkanlar, kafeler, restoranlar ve İran’a özgü tatlıcılar bulunuyor. 

dsc_0642
Emir Çakmak Meydanı ve Kompleksi

5- Amir Chagmagh Mescid / Emir Çakmak Camisi

Emir Çakmak Camisi, Kompleksin bünyesinde, meydanın hemen yanında bulunuyor. İran geleneksel mimarisi ile yapılan cami mavi İran motifleriyle süslü

img_1911
Emir Çakmak Camisi

6- Zurhane

İran’nın Ahameniş’lerden kalan ata sporu olan vücudu güçlü tutma sporu, ilk olarak savaşlara hazır olmak için yapılıyormuş. İran Müslümanlığı kabul etmesiyle dini motifler ekleyerek günümüzdeki halini almış. Bu sporun yapıldığı yer olan Zurhane, meydanın hemen yanında bulunuyor. Turistler için günde bir kaç gösteri yapılıyor. Gösteri yaklaşık 45 dakika sürüyor ve bir müzisyen sporculara ilahilerle eşlik ediyor.

dsc_0777
Zurhane

7- Water Museum / Su Müzesi

İnsan için en önemli şeylerden biri olan suya ulaşmak için bir çöl şehri olan Yazd’da kanat sistemi kurulmuş. 3000 yıl önce bütün evlerin altından yeraltı suyunu geçirmişler. Suyu bütün evlerin altından geçirmekle kalmamış, yer altında barajlar, değirmenler yapmışlar. Su müzesinde evlerden birinin su sistemi sergileniyor. Evin en altında bir oda yer altı sularına ulaşabilecek şekilde yapılmış. Bütün bu su ihtiyaçlarını bu odada karşılıyorlar. Aynı zamanda bu soğuk su evi serin tutmaya da yarıyor.

dsc_0621
Su Müzesi
dsc_0601
Su Müzesi

8- Alexander’s Prison / İskender’in Hapishanesi

Büyük İskender, Pers topraklarındayken kendisine karşı çıkan üst düzey görevlileri özel bir hapishaneye kapatmış. Yıllar sonra da burası olduğu tahmin edilmiş ve müzeye çevrilmiş. İskender’in Hapishanesi Eski Yazd’da bulunuyor.

img_1839
İskender’in Hapishanesi

9- Cuma Mescidi

14. yüzyıl İran mimarisinin en güzel camilerinden biridir. Bir zerdüşt tapınağının bulunduğu yere yapılan cami dünyada sayılı svastika sembolü ( Nazilerin gamalı haçı olarak bilinen ama aslında mutlu ve sağlıklı olmanın simgesi olan sembol)  ile süslenmiş camilerinden biri.

dsc_0789
Cuma Mescidi

10-Devletabad Bahçesi

İran’ın en uzun süslü havuzlarından birinin bulunduğu bahçede 2 adet köşk bulunuyor. UNESCO dünya mirasları listesindeki bahçe İran’ın geleneksel çehar bağıdır.

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s