Şiraz’da görülmesi gereken 10 yerler

1- Kerim Han Kalesi / Karim Khan Citadel

Şiraz’ın merkezinde yer alan Kerim Han Kalesi, 1700’lü yıllarda Zend Hanedanlığından Kerim Han tarafından yapılmıştır. 4 bin m2’lik bir alana kurulan kale döneminde oldukça pahalı ve detaylı el işçiliği kullanılarak yapılmış. Zend Hanedanlığının bütün kültürel yaşamının detayıyla sergilendiği kale günümüze kadar çok güzel korunmuş.

img_1365
Kerim Han Kalesi
img_1413
Kerim Han Kalesi

2- Persepolis

Persepolis, Şiraz’a 45 dakika uzaklıkta dünyaca ünlü bir antik kent. M.Ö. 6. yüzyılda Pers Kralı Draius tarafından kurulmaya başlamış ve ondan sonrakiler ekleme yaparak şehri büyütmüş. Şehrin komple tamamlanması 150 yıl sürmüş. Her bir detayı düşünülen şehir 125 bin km2lik bir alana kurulmuş.  

img_1688
Persepolis
img_1711
Persepolis

3- Nakş-i Rüstem

Nakş-i Rüstem Persepolis yakınlarında devasal boyutlarıyla gözlerinizin ayarını bozabilecek görülmeye değer kaya mezarlarıdır. Nakşi-i Rüstem’de, Ahameniş hükümdarları olan 1. Darius, 2. Dariuss, 1. Artakserkses ve 1. Kserkses’in kaya mezarları bulunmaktadır.

img_1730
Nakş-i Rüstem

4- Vekil Mescidi

1700’lü yıllarda yapılan renkli camların kullanıldığı pencereleri, iki kulesi, ortasında havuzu ve ince işçiliğiyle, tipik İran mimarisi ile yapılmış görülmesi gereken bir cami. 

img_1512
Vekil Mescid

5- Vekil Çarşısı

İran’ın çok gelişmiş alışveriş kültürü ve estetik mimarisinin Şiraz’daki güzel bir örneğidir Vekil Çarşısı. Diğer şehirlerdeki kadar büyük olmasa da onlar kadar güzel ve aradığınız bir çok şeyi bulabileceğiniz çeşitlilikte.

dsc_0488
Vekil Çarşısı

6- Shah-e Cheragh / Şah-e Cerağ Türbesi

1100’lü yıllarda yapılan Şah-e Cerağ yüzyıllar içinde gelişerek büyük bir kompleks haline Gelmiş.  Günümüze kadar içinde kütüphane, müze, park, ve büyük bir havuz eklenmiş. İranlılar için önemli yerlerden biri. Akşam üstleri çoluk çocuk, kadın erkek toplanıp cami meydanındaki halıların üstünde vakit geçiriyorlar

dsc_0418
Şah-e Cerağ Avlusu
img_1588
Şah-e Cerağ

7- Sadi Şirazi Türbesi

1200’lü yıllarda Şiraz’da doğan Şair hayatı boyunca sürekli gezmiş ve Şiraz’da ölmüş. İran edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Sadi’nin en  ünlü kitapları  “Bostan” ve “Gülistan” dır.

img_1491
Sadi Şirazi Türbesi

8- Nasir al Molk Mosque / Nesir ül Mülk Mescidi

1800’lü yıllarda Kaçar Hanedanlığı tarafından kurulan Cami halen kullanılmaktadır. Bir kısmı müze ve sergi salonuna çevrilmiş. Konumu itibariyle sabah saatlerinde güneşin yeni doğduğu sıralarda caminin içi, camlarının renkli oluşundan dolayı gök kuşağını anımsatan güzel bir manzara yaratıyor.

img_1539
Nesir ül Mülk Mescidi
IMG_1559
Nesir ül Mülk Mescidinin renkli camları

9- Kuran Kapısı

Şiraz – Tahran kara yolu üzerinde Tam şehrin girişine kapılan Kapı, Şiraz’ın sembolik giriş kapısıdır. Kapının hemen önünde Kuran Meydanı bulunur. Eskiden her şehre giren o kapıdan girip çıkarken şu an yanından geçen büyük kara yolundan dolayı kapı atıl kalmış ve park alanına çevrilmiş.

img_1473
Kuran Kapısı

10- Hafız-ı Şirazi Türbesi

1300’lü yıllarda Şiraz’da doğan Şair Hafız, İran edebiyatının en büyük şairlerinden biridir. Sadi’nin aksine hayatı boyunca çok az Şiraz dışına çıkmış olan Hafız tam bir Şiraz aşığıdır.

 

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s