Tiraspol’de Görülmesi Gereken Yerler

Tiraspol 160 bin nüfusu ile de jure olarak Moldova’nın en büyük ikinci şehri, de facto olarak Trandinyester’in başkentidir. Dinyester Nehri’nin doğusunda bulunan Tiraspol’un anlamı antik yunandan gelmektedir. Dinyester Nehri anlamına gelen “Tiras” ve şehir anlamına gelen “Polis” birleşmesinden oluşur.

Tiraspol, 80lerdeki Sovyet şehirlerini andıran mütevazi bir şehir. Oldukça küçük olan şehirde gezilecek yerler hem az hem de birbirine yakın. o yüzden bir günde yürüyerek rahatlıkla gezilir. Şehrin Moldova ile hiç bir bağlantısı bulunmuyor. Moldova’nın kullandığı latin alfebesi yerine Kiril alfabesini kullanır ve dili Rusçaya çok benzer. Moldova parası olan Ley yerine Trandinyester Rublesini kullanır. Şehirde yabancı kredi kartı geçmez.

105_14665445526789906798654.jpg

Moldova’nın başkenti Kişinev’den yaklaşık iki saatlik uzaklıkta olan Tiraspol’a sadece Bender şehrindeki sınır kapısından vize alınarak gidilebiliyor. Vize kapıdan istenilen gün kadar veriliyor.

Kağıt üzerinde hala Moldova ile savaş halinde gibi görünse de, siyasi anlamda ilişkiler oldukça karmaşık olsa da bu durum turistler için hiç bir tehlikel teşkil etmiyor. Hatta turistleri, kendilerini dünyaya duyurma vesilesi olarak gördükleri için çok seviyorlar. Bu durum Moldova cephesinde de sıkıntılı bir durum yaratmıyor.

Transdinyester için detaylı bilgiye linkten ulaşabilirsiniz. https://uzaklardabiryer.com/2020/03/27/transdinyester/

1– Strada 25 Octombrie / 25 Ekim Caddesi

2km uzunluğunda olan cadde Tiraspol’ün en popüler ve en büyük caddesi. Şehrin merkezinde yer alan cadde, resmi geçitlere, törenlere ev sahipliği yapıyor. Şehirde gezilecek çoğu yer bu caddenin üstünde bulunuyor.

KODAK Digital Still Camera
25 Ekim Caddesi

2– Suvorov Square and Monument to Suvorov/ Suvorov Meydanı ve Suvorov Anıtı

İsmini, bir çok savaşa katılıp Kahramanlaşan Rus General Alexander Vasilyevich Suvorov’dan alan meydan, şehrin önemli meydanı. 25 Ekim Caddesi üzerinde bulunan meydanın tam ortasında General Alexander Vasilyevich Suvorov’un at üstünde anıtı bulunuyor. Çevresinde ise Transdinyester’i tanıyan ülkelerin ve Transdinyester’in bölgesel bayrakları süslüyor. 1792 yılında Tiraspol’ü Osmanlılardan Rus topraklarına kattığı için kahraman olarak gördükleri Suvorov’u aynı zamanda Tiraspol’ün kurucusu olarak kabul ediyorlar.

105_13954527130641541010161.jpg
Suvorov Anıtı
KODAK Digital Still Camera
Suvorov Meydanı

3– De Wollant Park / De Wollant Parkı

Suvorov Meydanının karşısında yer alan parkın bir tarafı meydana diğer tarafı da Dinyester Nehrine Bakıyor. Güzel bir peyzaj çalışması yapılan parkta Dinyester nehrinin yanından yürüyüş yapabilirsiniz.

KODAK Digital Still Camera
De Wollant Parkı
KODAK Digital Still Camera
De Wollant Parkı ve Dinyester Nehri

4– Complexul Memorial / Anıt Kompleksi

Suvorov Meydanının çaprazında bulunan anıt kompleksinde 2. Dünya savaşı, Afgan – Rus Savaşı ve Transdinyester savaşı ile ilgili anıtlar var. Bunlardan biri savaşlarda ölen üst düzey komutanların anıt mezarları ve önünde yanan ateşin bulunduğu Memorial of Glory. Bir diğer anıt Romanya güçlerine karşı kullanılan Sovyet T34 Tankı. Anıt kompleksin içinde bulunan bir diğer şeyde St George The Victrious Şapeli. Kompleksin en arka tarafında Museum of Local History ( Yerel tarih Müzesi) bulunuyor. Oldukça küçük olan müzede trandinyester savaşında kullanılan eşyalar ve savaşla ilgili fotoğraflar sergileniyor.

KODAK Digital Still Camera
St George The Victrious Şapeli ve Tank Anıtı
KODAK Digital Still Camera
Memorial of Glory
DSC_0227
Yerel Tarih Müzesi

5– Zelinsky Museum / Zelinsky Müzesi

  1. Dünya savaşında sayısız hayat kurtaran ve gaz maskesinin mucidi Sovyet kahramanı Nikolay Zelinsky’nin doğup büyüdüğü ev. Ev Zelinsky’nin onuruna müzeye çevrilmiş. Müze Anıt Kompleksinin yanında yer alıyor.
KODAK Digital Still Camera
Zelinsky Müzesi

6– Soviet Government Building and Monument to Lenin / Sovyet Hükümet Binası ve Lenin Anıtı

Sovyet döneminin mimarisiyle yapılan devasa Hükümet binası şu an hala kullanılıyor. Binanın önünde önderleri olarak saydıkları Lenin’in büyük heykeli var.

KODAK Digital Still Camera
Sovyet Hükümet Binası ve Lenin Anıtı

7- Dinyester River / Dinyester Nehri

Dinyester Nehri, Ukrayna’nın Polonya sınırından doğup Moldava’ya girer, oradan Tiraspol’ün içinden kıvrılarak geçer ve tekrar Ukrayna’ya girip Karadeniz’e dökülür. 1362 km uzunluğunda olan nehir onlarca şehre güzellik kattığı gibi Tiraspol’e de güzellik katar. Şehir merkezi içinden geçen kısımlarının çevresinde parklar ve yürüyüş yolları bulunuyor.

105_14033367111040768120402.jpg
Dinyester Nehri

8- The Christmas Cathedral / Christmas Katedrali

Suvorov Meydanının doğusunda yer alan Ortodoks katedral, Tiraspol’ün en önemli Katedrali. Küçük bir bahçenin içinde yol kenarında bulunuyor. Katedral çok büyük olmasa da önemli törenler burada yapılıyor.

KODAK Digital Still Camera
Christmas Katedrali
DSC_0241
Christmas Katedrali

11- Presentation of the Child Jesus Church / Çocuk İsa’nın Sunumu Kilisesi

Kilise şehir merkezinin biraz kuzeyinde otogarın yanında bulunuyor.  Kirov Parkı’nın ortasına inşa edilen Kilisenin park girişinde bir de çan kulesi var.

105_13662219594583078552394.jpg
Çocuk İsa’nın Sunumu Kilisesi
KODAK Digital Still Camera
Kilisenin Çan Kulesi

12- KVINT Wine & Cognac Distillery / Kvint Şarap ve Konyak Fabrikası

123 yıllık fabrika Moldova ve Transdinyester’in en önemli içki fabrikalarından biri. Şarap ve Konyak üretimi dışında votka ve brendi gibi çeşitli içki üretimi de yapılıyor. Fabrikanın içinde müzesi ve şatış noktası da mevcut.

105_13711916810935358334642.jpg
Kvint

 

 

Yorum bırakın