Ukrayna’nın Başkenti ve en büyük şehri olan Kiev, 3milyon nüfusu ile Avrupa’nın en büyük 7. şehri. Şehrin tam olarak nasıl ve kimler tarafından kurulduğu hala tartışma konusu olsa da tarih bakımından kuruluşu ortaçağa kadar uzanıyor.
Tarih boyunca bir çok uygarlığın varlığını sürdürdüğü Kiev’in mimarisi ve kültürü, Sovyet mimarisi ve kültüründen oldukça etkilenmiş. Geniş ve düzgün caddeleri, onları çeviren devasa büyüklükteki işlemeli binaları şehrin her yerinde görmek mümkün.

Kiev’de de diğer Ukrayna şehirlerinde olduğu gibi çok fazla sayıda müzeler, anıtlar, ibadet yerleri var. Şehre gitmeden ilgi alanınıza göre bir liste çıkartmazsanız tüm Kiev’i gezmek haftalar sürebilir. Kiev’e varır varmaz ilk almanız gereken şey gelen turistler için hazırlanmış Kyiv Pass denilen kart. Bu kart ile bir çok müzede indirim yada ücretsiz giriş, ulaşımda indirim ve daha bir çok olanaklarından faydalanabilirsiniz. http://kyivpass.com/#Main

Türkiye’den tek bir uçuş ile gidilebilen Kiev’de güvenlik açısından çok bir sıkıntı yaşanmıyor. Kullandığı para birimi Grivna ( 1TL=4.14UAH)
1- The Moderland / Anavatan
Bir çok eski Sovyet başkentlerinde bulunan The Moderland yani Anavatan anıtı, Kiev’de Dinyeper nehrinin güneyindeki büyük bir park kompleksinde bulunuyor. Parkın en uç noktasında, Dinyeper Nehrine ve şehre bakan anıt 91 metre yüksekliğinde ve 650 ton ağırlığında. Anıtın en tepesine asansörle çıkılıyor. Tepede, neredeyse tüm Kiev’i gören muhteşem bir manzara var. Anıta, zemin katında bulunan Modern Innovation Museum of Ukrainian History / Ukrayna Tarihi Modern İnovasyon Müzesinden giriş yapılıyor. 5 boyutlu sahneler, dioramalar ve 100 heykelden oluşan canlandırmaların olduğu güzel bir tarih müzesi.


2- The Museum of the History of Ukraine in World War 2 / Ukrayna Tarih ve 2. Dünya Savaşı Müzesi
The Moderland’ın zemin katındaki İnovasyon müzesinin altında bulunan Ukrayna Tarihi ve 2. Dünya savaşı Müzesi, Ülkenin en büyük müzesi. Üç katlı müzenin giriş katından başlayarak gerek ülkenin yaşadığı devrimlerle ilgili gerekse 2. dünya savaşında kullanılan bir çok şey sergileniyor. Bölüm bölüm her dönemin canlandırmalarıyla ve sergilenmesiyle müze oldukça başarılı. Müzenin çevresinde savaşta kullanılan tanklar, taşıma araçları, uçaklar ve büyük silahlar sergilenirken, çok miktarda da anıt bulunuyor.


3- Pechersk Lavra / Mağaralar Manastırı
1000’li yılların başında yapılan manastır, Ukrayna’nın en büyük manastırı. The Moderland anıtının olduğu komplekste yer alır. Tepede kalan Manastır’ın Dinyeper Nehri ve Kiev manzarası büyüleyici.

4– Maidan Nezalezhnosti / Nezalezhnosti Meydanı
Şehrin tam merkezinde bulunan Nezalezhnosti Meydanı aynı zamanda şehrin en büyük ve en kalabalık meydanı. Meydan ülkenin yaşadığı Granit Devrimi (1990), Kuçma’sız Ukrayna devrimi (2001), Turuncu Devrim (2004) ve Euromaydan devriminde(2014) devrimcilerin ana karargahı olarak kullanılmış. Çevresinde devrimlerde ölenlerin anısına anıtlar bulunan meydanın tam merkezinde de Bağımsızlık Anıtı yer alıyor. Meydan Khreschatyk Caddesi üzerinde bulunuyor. Bunun yanında Meydanın altında 3 katlı iki bölümden oluşan büyük bir avm bulunuyor.


5- Independence Monument / Bağımsızlık Anıtı
Nezalezhnosti Meydanının tam ortasında bulunan anıt, ülkenin Sovyetler Birliğinden ayrılıp bağımsızlık kazanmasının 10. yıldönümü olan 2001 yılında yapıldı. En tepesinde Tanrıça Berehynia’nın bununduğu anıt 61 mt yüksekliğinde ve yaklaşık 20 ton ağırlığında

6- Khreschatyk Street / Khreschatyk Caddesi
Bir tarafı European Meydanına , diğer tarafı Bessarabska Meydanına kadar uzanan 1,2km uzunluğundaki cadde şehrin en önemli caddesi. Tarih boyunca bir çok tarihi olaylara tanıklık eden cadde şu aralar sakin. Boydan boya, Sağlı sollu görkemli ve estetik binalar arasında uzanan caddede araç ve insan trafiği gece gündüz eksik olmuyor.


7– Bessarabs’ka Square / Bessarabska Meydanı
Khreschatyk Caddesinin bitişinde bulunan meydan dört büyük caddenin kesişme noktasında bulunuyor. Oldukça hareketli olan meydan Kiev’de ticaretin döndüğü önemli bir meydan


8– European Square / Avrupa Meydanı
Khreschaty Caddesinin diğer ucunda bulunan meydan, Eski Kiev ile yeni Kiev arasında bir geçiş noktasıdır. 4 büyük caddenin kesiştiği meydan tarih boyunca bir çok defa devrim ve ayaklanmaya ev sahipliği yaptı.

9- Dnieper River / Dinyeper Nehri
2200 km uzunluğunda Olan Dinyeper Nehri Rusya’da doğar, Belarus’tan geçer ve Ukrayna’dan Karadeniz’e dökülür. Avrupa’nın en büyük nehirlerinden biri olan Nehir, Ukrayna’dan geçerken Kiev’in ortasından geçer. Şehrin içinden S çizerek geçtiği için şehir ile bütünleşir. Nehrin üzerinde yapılan bir çok liman, üstüne yapılan bir çok köprü ve kenarına yapılan parklar ile Dinyeper, Kiev’e bir başka güzellik katar.


10-Central Beach / Merkez Plaj
Denize kıyısı olmayan Kiev’de plaj yok sanmayın. Podil semtinde Nehrin üzerine yapılan Cenrtal Beach deniz özlemi çeken Ukraynalıların özlemini gideriyor. Plaj yaz aylarında tıklım tıklım oluyor.

11- Podil / Podil Semti
Kiev’in nehir kenarında bulunan en eski semti. Podil’in anlamı alçak seviye demek. İlk yerleşim nehir kenarında başlamış Podil de ticaretin en işlek olduğu şehir merkeziymiş. 19. yüzyıla kadar böyle sürmüş. Daha sonra yerleşim ve merkez Şehrin üst kısmına doğru kaymış. Şu an Podil, cafeler, barlar, müzeler ve o dönemden kalma alçak katlı şirin evleri ile eğlence merkezine dönmüş.

12- Square of Contracts / Sözleşmeler Meydanı
Podil’in tam merkezindeki küçük meydan. İsmini, meydanın ortasında bulunan ve zamanında şehir ile ilgili sözleşmelerin imzalandığı Contracts House’dan (Sözleşmeler evi) alır.

13- Chornobyl Museum / Çernobil Müzesi
1986 yılında Sovyet zamanında patlayan Çernobil Nükleer Santrali, insan eliyle yapılmış en büyük felaket olarak kayıtlara geçer. İlk aşamada on binlerce kişinin öldüren ve zaman içinde yüzbinlerce kişinin ölümüne sebep olan ve etkisi hala bitmeyip binlerce yıl daha binlerce ölüme sebebiyet verecek olan bir felaket. Halen santralde ve çevresinde yüksek miktarda radyasyonun olduğundan girilmesi yasak. Kiev’de açılan Çernobil müzesinde Felaket anını anlatan canlandırmalar, Orada çalışanların eşyaları ölenlerin anısına hazırlanan bölümler sergileniyor. Müze Podil’de bulunuyor.


14- Andrew’s Descent / Andrew Yokuşu
Kiev’in en eski caddelerinden biri. Aşağıda kalan Podil ile yukarıda kalan yeni yerleşim yerleri arasında bir yokuş. Arnavut kaldırımdan oluşan şirin yokuşta, cafeler, standlar, hediyelik eşya dükkanları yer alıyor.

15- St. Andrew’s Church / Aziz Andrew’s Kilisesi
Andrew Yokuşuna ismini veren Kilise, yokuşun üstüne bulunuyor. 18. yüzyılda İtalyan mimar tarafından yapılan Kilise, Kiev’in en gösterişli kiliselerinden biri.

16- St. Sophia Cathedral / Aziz Sofya Katedrali
İsmini İstanbul’daki Ayasofya Camisinden alan Katedral 1000’li yılların başında inşa edilmiş. Mimarisi, büyüklüğü ve içindeki işçiliği ile Ukrayna’nın en önemli Katedrallerinden biri. 13 tane altın kubbesi bulunan Katedral, UNESCO dünya mirasları listesinde yer alıyor.

18- St. Michael’s Golden Domed Monastery / Aziz Michael Altın Kubbeli Manastır
Ukrayna’nın en önemli manastırlarından bir biri olan St. Michael’s Golden Domed Monastery, 1713 yılında yapımına başlanır ve dönem içinde eklemeler yapılarak tamamlanır. Kiev’in aşağı kısmıyla yukarı kısmı arasında yer alır. Şehri yukarıdan görecek şekilde konumlanmıştır. 8 tane altın kubbesi olan manastır, Sovyet zamanında ciddi zarar görse de daha sonra restorasyonu yapılır.

19- Golden Gate
1000’li yılların başında şehrin giriş kapısı olarak kullanılan Altın Kapı, İstanbul’un ana giriş kapısından özenilerek inşa edilmiş. Zaman içinde bir çok defa restorasyon yapılmış.

20- National Museum of Natural Sciences of Ukraine / Ukrayna Ulusal Doğa ve Bilim Müzesi
4 katlı olan müze Ukrayna ve Kiev’deki doğal yaşamdan örneklerini, hayvan örneklerini ve fosilleri sergileyen doğal hayatı merak edenler için zengin bir müze

21- National Museum of The History of Ukraine / Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi
Ortaçağdan günümüze kadar bölüm bölüm Ukrayna tarihindeki dönem eşyalarının sergilenerek Ukrayna tarihine ışık tutan müze, Ortaçağ meraklıları için ilgi çekici bir yer.
