Doğada hakim olan kahverengi toprak, yeşil ağaçlar ve sarı ekinler arasında simsiyah asfaltın üzerinde Tuz gölüne vardıktan sonra heyecanla tuz gölüne doğru yürümeye başladık. Önce gördüklerimize inanamadık daha sonra hafif ıslak tuz tenimize deydi. Gölün üzerinde ilerledikçe burnumuza daha önce hiç koklamadığımız bir koku geldi. Beyazın büyüsü bunlarla da kalmadı. Gölün iyice içlerine doğru ilerleyince kulaklarımızdan çekilen sesin yerini alan sessizliğin o garip halini hissettik. Tuzu dilimize deyirip o ekşimtrak tadını tatmamızla, bütün duyu organlarımız beyazın büyüsüne kapıldı.

Tuz Gölü

Tuz Gölü
Tuz gölü, üzerinde teknelerin olduğu masmavi göllerin aksine bembeyaz, inişli çıkışlı dağların aksine dümdüz, kalabalık şehir gürültüsünün aksine sessizlikten öte bir sessiz ve ıssız.

Tesisler

Tuz gölüne giriş

Tuz gölü
İç Anadolu’da, Konya, Ankara ve Aksaray’ın il sınırlarının kesiştiği yerde bulunan Tuz gölünün gezilebilecek noktası Ankara’nın Şereflikoçhisar İlçesinde yer alır. Biz de beyazın büyüsüne kapılmak için Ankara’dan Şereflikoçhisar’a gittik. İlçeye varmadan yaklaşık 10 km öncesinde gölü gezmek için yapılan tesise girdik. Tesiste yok yok. Restoran, dinlenme alanı, hediyelik eşya ve kozmetik ürünlerin satıldığı dükkanlar.

Tuz Gölü

Tuz Gölü

Tuz Gölü

Yakından bakış
Hiç bir yere uğramadan kendimizi göle attık. Göl yukarıda bahsettiğim gibi insanın bütün duyularını harekete geçirip insanın başını döndürüyor. Tesisten göle girerken bir insan kalabalığı karşılıyor gelenleri. Kimisi fotoğraf çekiyor, kimisi tuzu inceliyor. Aralarında sandalye koyup ayaklarını tuzlu suya sokanlar bile var. Gölün içlerine doğru yürüdükçe kalabalık seyrekleşiyor ve beyaz ile baş başa kalıyorsunuz.

İrfan, Ela, Ben

Tesisler

Ben

selfie

Ben Ela, İrfan
Tuz gölü, kışın diğer göller gibi su ile doluyor. İlkbahara kadar su tutuyor. Bu süre içinde başta flamingolar olmak üzere bir çok kuşa ev sahipliği yapıyor. Yazın gelmesi ile su miktarı azalıyor ve yaz sonu, sonbahar başı en kurak aylarını yaşıyor. Bu süre içinde çevredeki tuz fabrikaları göldeki tuzları işlemek için topluyor. Buradaki tuz üretimi Türkiye’nin sofralık tuz ihtiyacının %40 karşılıyor. Ayrıca bu tuzdan kozmetik ürünleri yapılıyor.

Ela

Su krateri

Su krateri

Gölün üzerinde tuz taşıyan kamyonlar
Kategoriler:Sırt Çantası Yazıları, Türkiye