Lavanta Kokulu Köy; Kuyucak

 

Son yıllarda hepimiz sağdan soldan, lavanta tarlaları olan köyden haberler almaya başladık. Köyün her yerinde lavantalar varmış, köy lavanta kokuyormuş. Köy deyince burnumuzda hissettiğimiz tezek kokusu dururken şimdi Lavanta kokusu da nereden çıktı? Koca köy lavanta mı kokar? Deyip merak ettik  ve düştük yollara.

DSC_0035
Lavanta Tarlası
DSC_0038
Lavanta Tarlası

Kuyucak köyü Isparta’nın Keçiborlu ilçesinde, Isparta’ya 47 km uzaklıkta, Burdur gölü ve Süleyman Demirel Havaalanının yanında oldukça küçük bir köy. 1300’lü yıllardan kalan köyün nüfusu 250 kişi.

DSC_0037
Lavanta

Köy girişinin bir kaç kilometre yakınlarında, yol kenarında lavanta tarlaları görünmeye başlıyor. Gelip geçen araçların fotoğraf çektirmek için durduğunu görünce dayanamayıp biz de durduk ve tarlada ilk fotoğrafları çektik.

DSC_0032
Amcam, Babam, Annem, Yengem

Köyün merkezine yaklaşırken köyün gerçekten sıra dışı bir köy olduğu hissediliyor. Evlerin arasından, yolların kenarından lavantalar fışkırmış. Yamaçlardan esen rüzgârın bu fışkıran lavantaların arasından geçmesiyle bütün köyü lavanta kokusu sarmış. Köyün merkezine gelip durduğumuzda nereye gitmeliyiz? Neler yapmalıyız? Diye düşünürken sıcakkanlı köy halkı bir rehber edasıyla bize köyde yapabileceklerimizi anlattı. Köy halkı gönüllü rehber gibiler. Son yıllarda sayıları iyice artan misafirlere alışmış ve oldukça sıcak bir karşılama ile köyü tanıtmaya başlıyorlar.

DSC_0054
Kuyucak Köyü
IMG_0203
Kuyucak Köyü

Biz de kısa bir bilgilendirme sonrası köylülerin dediği gibi köyün dışına doğru tarlalara ilerledik. Köy çıkışında lavanta tarlalarının çoğunlukta olduğu bölgeye vardık. Çevremizdeki tarlalara bakınarak gezerken Tarlasının bir köşesine çadır kurmuş Avcı ailesinin lavanta çayı ikramıyla indik arabadan. Avcı ailesi köyün en eski lavanta üreticilerinden biri. Gelen geçen herkese lavanta çayı ikram ediyor. Biz de tarlanın ortasındaki çadıra oturup lavanta çayımızı içmeye başladık. Çevremizde lavanta çiçekleri, bir yanımızda köy manzarası diğer yanımızda Burdur gölü manzarası eşliğinde koyu bir sohbete daldık.

DSC_0039
Lavanta Tarlaları
IMG_0177
Lavanta Tarlaları
IMG_0180
Tarla içindeki çadırda dinlenirken

Lavanta çiçekleri Haziran başında tomurcuklanıyor. Haziranın ortasında mor renkli çiçekler açmaya başlıyor. Köyü mosmor görmek için tam zamanı Haziran ortası ile Temmuz ortası arasındaki bir aylık süre. Temmuz sonlarına doğru çiçekler kurumaya başlıyor. Ağustos ayı ise hasat zamanı. Ağustosun son haftasına kadar tarla tarla bütün lavantalar toplanıyor.

Biz Ağustos başı geldiğimiz için köyü kaplayan mor tarlaları göremedik tarladaki lavanta çiçeklerini ve hasadı yapılan lavantaları gördük.

IMG_0185
Kuyucak Köyü
IMG_0189
Tarlaların arasından Burdur Gölü
IMG_0190
Burdur gölü

Bu toplanan lavantalardan, kurutulmuş lavanta demetleri, lavanta çayı, lavanta yağı, lavanta suyu, sabun, kolonya, krem, koku kesecikleri, dondurma gibi çok çeşitli ürünler elde ediliyor. Bunlara ek olarak, Lavanta balı dedikleri balı da dolayı olarak lavanta ürünleri içine sokabiliriz. Üç ay boyunca lavanta çiçeğinden beslenen arıların yaptığı balda lavanta tadını bulabiliyorsunuz.

IMG_0196
Lavanta Tarlası
IMG_0179
Lavanta Tarlası

Kuyucak köyünde insanı etkileyen sadece lavantalar değil, köyün hikâyesi ve köy insanı da oldukça etkileyici. Köylüler ilk olarak 1975 yılında tanışmışlar lavanta ile yurt dışından gelen lavantalar 30 aileye 15’er kök şeklinde dağıtılmış. Başlarda hobi olarak evlerin bahçelerine, gül bahçelerinin kenarlarına dikilmiş. Zamanla ticaret amacıyla tarlaya dikilmeye başlanmış ve bu tarlalar çoğalmaya başlamış. Köy önceden ağırlıklı olarak gül ticareti yaparken şimdilerdeyse her yeri lavanta tarlaları sarmış. Türkiye’nin lavanta ihtiyacının %95’i bu köyden karşılanıyormuş.

IMG_0204
lavantayı işleyen kadınlar
IMG_0210
Bağlanmış Lavantalar
IMG_0208
Kurutulan Lavantalar

Lavanta tarlalarından, köy merkezine geri dönüp kadın girişimciler kooperatifinin çadırına gittik. Köydeki kadın girişimciler, lavanta hasadından sonraki  her türlü lavanta ürünleri yapımında eğitim almışlar ve uygulamaya geçmişler. Koca bir restoran açmışlar, bir tarafta lavanta işliyorlar, diğer taraftan köye gelen turistlere hediyelik ürünler satıyorlar. Restoranda lavanta ürünlerinin yanında gül ürünleri de satılıyor. Çalışan herkes kadın girişimci. Köyde karşılaştığımız herkes gibi onlarında yüzü gülüyor ve her türlü isteklerimize cevap vermeye çalışıyorlar.

IMG_0218
Lavanta kokulu köy
DSC_0055
Çadır
IMG_0201
Gözleme yapan kadınlar

Lavanta ürünleri arasında en çok hoşuma giden şey olan Lavantalı dondurmadan bahsetmeden geçmek istemiyorum. Bir dondurmaya lavantanın bu kadar yakışacağını hayatta düşünmezdim. Lavantanın dondurmaya yakışması yanında dondurmanın kıvamındaki ustalığı da atlamamak gerekir.

DSC_0056
Restoran
DSC_0059
Lavanta ürünleri tezgahı
DSC_0058
Lavanta Dondurması

Fotoğraf meraklıları için köyde foto safari yapılıyor ve fotoğraf yarışmaları düzenleniyor. En güzel fotoğrafların çekildiği yerlerin koordinatlarını saptamışlar:

N 37 50,602, E 030 16,422

N 37 50,403, E 030 16,154

N 37 50,613, E 030 15,009

N 37 51,196, E030 16,213

Adsız
Köyün Haritadaki yeri ( Kırmızı olan yer)

Yaklaşık 3 saat süren gezi sonrası lavanta diyarının kendine has büyüsü yanında böyle köylerin de olduğunu bilmenin mutluluğu insanı sarıyor.

IMG_0214
Bağlanmış lavantalar

Kuyucak köyü söylendiği gibi gerçekten lavanta kokuyor. Ama sadece lavanta değil, birlik ve beraberliğin yarattığı güç kokuyor, samimiyet kokuyor, güler yüz kokuyor, alın teri kokuyor.

IMG_0178
Lavanta Tarlaları

 

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s