Uçsuz bucaksız ovaların üstünde koca tepelerin, koca tepelerin üstünde koca bir kilise bulunan manzaranın ön planda olup, arkasında baş döndürücü görkemli Kafkas dağlarının bulunduğu bir yerde doğal olarak dünyada olduğunuza inanmak için bin şahit istersiniz. Biraz zor olacak ama manzarayı biraz içinize sindirim ve başınızın dönmesi geçsin. Ben şahitlerden biriyim. Bulunduğunuz yer Kazbegi yeni adıyla Stepantsminda.

Stepantsminda, Gürcistan’ın kuzey batısında, Rusya sınırında kendi halinde bir kasaba. Kafkas dağları, Güneye doğru, Gürcistan’ın Kuzeyine kadar uzanır. O yüzden 5047 metre yükseklikte oldukça dağlık bir alanda kalır Stepantsminda. Genel anlamda, Gürcistan’ın çoğu yerinde görkemli dağlar, hırçın nehirler ve alabildiğine yeşillikli bakir bir coğrafya hâkim olsa da Stepantsminda en ilgi çekici yerlerden biri.

Türkiye’den ulaşımı çok zor değildir. Otobüs ya da Uçakla Tiflis’e geldikten sonra Tiflis otogarından Kazbegi’ye giden minibüsleri bulmak çok kolay. Biraz keşmekeş, biraz kalabalık Tiflis otogarında minibüse bindikten sonra arkanıza yaslanın ve manzaranın tadını çıkartmaya başlayın.



Hiç durmadan bir 5047 metreye tırmanırken yol boyunca coğrafya derslerinde gördüğünüz her türlü coğrafya teriminin en güzel örneklerini sizi heyecanlandırıyor. Nehirler, vadiler, uçurumlar, dağlar, tepeler, ovalar…


Kazbegi ziyaretçilerini daha yoldayken büyülemeye başlıyor. Altın vuruşu oraya varınca yapıyor. Minibüs durup da aşağı inince çevrenizdeki manzara baş döndürücü. Artık bu baş dönmesinin beyne giden yüksek miktarda oksijenle bir alakası var mı bilmiyorum.



Görkemli dağların çevrelediği bir kuyunun içinde gibi hissederken gözünüzü kısıp baktığının o karşıdaki tepedeki kilise 14. Yüzyılda yapılan Gergety Trinity Kilisesi.

Kazbegi, yamaçlarındaki kayak merkezleri ile kayakçıların, çevresindeki dağlar ile dağcıların, Rusya sınırına yakınlığı ile Rusya’ya gitmek isteyenlerin çok görüldüğü bir uğrak yeri. Bundan dolayı hostelinden, oteline, şarap evinden, mangal yapabileceğiniz restoranlara, müzesinden, çay bahçelerine kadar bir turistin isteyebileceği her şey Kazbegi’de mevcut. Bu kadar büyüleyici ve dingin bir yerde turistlerin huzurlu ve güler yüzlü olduğu kadar yerlilerin de huzurlu ve güler yüzü olması iklimi soğuk olan Kazbegi’ye çok sıcak bir hava katıyor.




1991 yılına SSCB’den ayrılıp bağımsızlığını kuran Gürcistan’ın yakın tarihe kadar Rusya ile araları düzelmedi. 2010 yılına kadar İki ülke arasında sınır kapısı bir kapanıp bir açıldı. 2010 yılından bu yana ise Kazbegi sınır kapısı açık. İki ülke arasında halen buzlar tam olarak erimemiş ama bölgede herhangi bir tehlike kalmamış. Kasaba sınıra yaklaşık 20 km. Oradan sınırın öbür tarafındaki Rus sınır kasabasına olan Vladikavkaz taksiler çok ucuz bir ücrete götürüyor. Pek de sevimli olmayan Güney Rusya’da ise artık nereye gitmek isterseniz gidebiliyorsunuz. Bu arada bir hatırlatma yapmakta fayda var. Sınır sadece araba ile geçiliyor. Otostop ya da yürüyerek sınıra varınca sınırda araç bulmak gerekiyor o da büyük bir şans.

