Gümrüksüz Cennet; Langkawi Adası

Malezya’nın Kuzeybatısında 104 adadan oluşan Langkawi adalar bölgesinin merkez adası olan Langkawi adası hem insan eli hem de tabiat ana sayesinde çok ilginç bir ada.

Langkawi Adası
Langkawi Adası

Adaya İster Langkawi uluslararası hava alanından, ister Langkawi limanından giriş yapın sizi çok farklı bir tropikal adanın beklediğini hemen anlayacaksınız. Çevresindeki diğer ülkelerin son derece çılgın, uçuk eğlence anlayışı olan adalarının yanında oldukça mütevazı bir ada. Adada biraz gezmeye başlayınca, büyük bir yüz ölçümüne sahip ve çok fazla yerleşim yeri olmasına rağmen neden bu kadar sakin olduğunu düşünmeden edemiyorsunuz. Cevap aslında çok basit, hemen dibinde, eğlencede sınır tanımayan sayısız Tayland adası var. Tropikal adaları ziyaret eden ağırlıklı genç turist grubu dünyanın dört bir yanından Tayland’ın adalarına geliyor. Şeriat ile yönetilen Malezya’nın, dünyanın dört bir yanından gelip çılgınca eğlenmek isteyen bu genç turist kitlesi için dini olmayan Tayland ile yarışması oldukça zor. Zaten adaya az gelen turist de genelde muhafazakâr turist.

Kuah
Kuah
Kuah
Kuah

Peki, bu yazdıklarımla Langkawi gidilmeyecek bir adamı? Kesinlikle değil. Turizm dersine çok iyi çalışan Malezya, Gece hayatına alternatif çok güzel bir ada yaratmış. Adanın doğal güzellikleri yanında gelen turistlerin ilgisini çeken yerler yapılmış, doğal güzellikler koruma altına almış. Burayı tercih etmeyen turistin kaçırdığı çok fazla şey var.

Langkawi
Langkawi
Legend Park
Legend Park

Öncelikle yazı başlığının yarısını oluşturan vergi konusunu değinmek istiyorum. Langkawi adasında vergi yok. Komple bütün ada free shop. Alkol, sigara, çikolata, parfüm gibi bildiğimiz ürünler yanında gayrimenkul, araba, motor, beyaz eşya gibi akla gelebilecek bütün her şeyi vergisiz alabiliyorsunuz. Tabi tek bir şartla; aldığınız şeyi Malezya anakarasına ya da başka bir ülkeye götüremiyorsunuz. Zaten ucuz bir ülkede bir de böyle bir uygulama olunca tatil oldukça ucuza geliyor.

Gümrüksüz alış veriş
Gümrüksüz alış veriş

Yazı başlığının ikinci kısmını oluşturan “Cennet” kısmı ise zaten UNESCO tarafından onaylanmış. Langkawi, baştan aşağıya yemyeşil bir ada. Haziran 2007’de UNESCO adayı Jeopark Statüsüne sokup koruma altına almış. Adanın yemyeşil ormanları arasında Durain Perangin şelalesi, Temurun şelalesi, Seven Wells şelalesi, bütün adaları görebileceğiniz seyir tepesi olan Raya dağı, siyah kumu ile ünlü olan Black Sand Beach, uzun ince bembeyaz kumdan oluşan Tanjung Rhu Beach, Pasir Tengkorak Beach, Yarasa mağarası, pirinç tarlaları, bambu ormanları, mangrov ormanları tabiat ananın adaya büyük bir nimeti.

Temurun şelalesi
Temurun şelalesi
Seven Wells Şelalesi
Seven Wells Şelalesi
Raya Dağından manzara
Raya Dağından manzara
Raya Dağından pirinç tarlaları
Raya Dağından pirinç tarlaları
Black Sand Plajı
Black Sand Plajı

Doğal güzellikleri yanında, daha önce bahsettiğim gibi turizm dersine iyi çalışan Malaylar adaya ilgi çekmek için çok güzel yerler yapmışlar. Özellikle kuşların her çeşidinin yaşadığı Wildlife Park, Çok değişik tropikal ağaçların yetiştirildiği Legend park, Timsah çiftliği, Bufalo çiftliği, Eski Malezya evlerinden yapılan oldukça şirin bir ortam yaratılan Oriental Village, 800 metre dağın zirvesinde eşsiz bir manzara terasına çıkartan teleferik ve zirvede bir dağdan bir dağa yaptıkları gökyüzü köprüsü sky bridge, dünyanın en büyük açık hava akvaryumu olan Underwater World akvaryum adayı tam bir eğlence adasına dönüştürmüş.

Oriental Village
Oriental Village
Sky Bridge
Sky Bridge
Seyir terası
Seyir terası

Bütün bu güzel yerleri görmek, büyük bir yüzölçümüne sahip bir ada için oldukça zaman alan bir yer. O yüzden tavsiyem motor kiralamanız olacak. Motor fiyatları oldukça komik bir de benzin komik bir miktar olunca çok uygun bir bütçe ile trafiğin çok az olduğu tropikal bir adada güzel bir motor turu yapabilirsiniz. Bir tek şeye dikkat edilmesi gerekiyor. O da Malezya’da trafik bize göre tersten akıyor.

Timsah çiftliği
Timsah çiftliği
Bufalo Çiftliği
Bufalo Çiftliği

Langkawi adasında yerleşim yerleri iki bölümde toplanmış. Birincisi deniz yolu ile gelenleri karşılayan Kuah bölgesi. Kuah biraz sakin bir yer. Çok fazla yerleşim yeri olmasına rağmen ortalıkta kimselerin olmaması, bu bölgeye terk edilmiş bir şehir havası katmış. Tayland’a bağlı Satun’dan ve Malezya’ya bağlı Kuala Perlis’den gelen Feribotlar buradaki limana yanaşıyor. Diğer yerleşim yeri de Pantai Cenang. Pentai Cenang, Kuah’a göre daha hareketli. Uluslar arası hava alanı burada bulunuyor. Ayrıca yat limanı, bembeyaz kumsalı, restoranları, dükkânları ile adanın en çok turist çeken bölgesi.

Pantai Cenang
Pantai Cenang
Pantai Cenang
Pantai Cenang

Adanın bir değişik özelliği ise çok fazla ibadet yerinin olması. Her yerde bir dinin ibadet yerine rastlamanız mümkün. Budistlerin Lucky Temple, Müslümanların Al-Hana Camisi, Jamie A’ Ishah Camisi, Jamie Camisi, Al Istiqama Camisi, Hinduların Sri Subramaniar Temple başlıca ibadet yerleridir.

Lucky Temple
Lucky Temple
Temple
Sri SubramaniarTemple
Jamie Camisi
Jamie Camisi

Son olarak Adanın simgesinden bahsetmek gerekir. Langkawi, Malay dilinde kahverengi kartal demekmiş. Bu yüzden Kuah bölgesinde, limanın hemen yanındaki Legend Parkın yanına adanın çoğu yerinden görünen dev bir kahverengi kartal heykeli dikmişler. Tam havalanmak üzere olan kartalın boyu 12 metre.

Kartal Heykeli
Kartal Heykeli
Kartal heykeli
Kartal heykeli

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s