1-KIZIL MEYDAN
Moskova’nın kalbi niteliğindeki meydan 15.Yüzyılda Kremlin Sarayı’nın duvarlarının tamamlanması ile meydan halini alır. 73000 m2 lik büğüklüğü ve önemli olaylara ev sahipliği yapması ile dünyanın en ünlü meydanlarından biridir. Meydanın çevresinde Gum, Saint Bazil’s Katedrali ve Devlet Tarih Müzesi.


2-KREMLIN SARAYI
28 Hektarlık bir alana yayılan saray, ilk olarak 15.yy’da yapılan tek bir saray ile başlar. Zamanla yeni surlar, yeni kuleler ve binalar eklenerek büyür. Kremlin Sarayı, yönetim binalarının yan yana yapılarak çevresinin surlarla çevrildiği Rus modeli bir kaledir. En düşük giriş 200 Ruble fakat içeride paralı bölümler de var. Toplam bütün saray 1200 Ruble civarında. Saray surlarının bir tarafında Lenin’in mozolesi, diğer tarafında 2. Dünya savaşında ölen meçhul asker için yapılan anıt var.

3-SAINT BAZIL’S KATEDRALİ
1555 yılında Korkunç İvan tarafından Kazan galibiyeti sonra yaptırılan Katedral’in sekiz kulesi ayrı bir galibiyeti simgeler. İlk yapıldığında bu kadar renkli yapılmayıp daha sonra rengarenk boyanmış. Moskova’nın sembolü olan Katedral şu an müze olarak kullanılıyor ve 250 Ruble


4- DEVLET TARİH MÜZESİ
Rusya tarihini incelemek isteyenler için vazgeçilmez bir müze. Binanın dış görünümündeki ihtişam, içinde de devam ediyor. 39 odası ve on binlerce sergilenen eserler ile meraklılarını cezbediyor. Giriş 200-1000 Ruble arasında değişiyor.


5-LENİN’İN MOZOLESİ
Vlademir ilyiç Ulyanov yani bilinen adıyla Lenin. Rus sosyalist devrimci ve Ekim devrimi lideri. Kısaca Çarlığı devirip yerine komünizmi getiren Bolşevik lider. Rusların her şeyi. Ölmeden önce kendisi için bir anıt istememesine rağmen, naaşını Kızıl Meydana, heykelleri de tüm önemli yerlere konulmuş. Kızıl Meydandaki naaşı 1930 yılında hemen Kremlin Sarayı duvarının dibine yapılan mozoleye konulmuş. Mozole, siyah ve kırmızı granitten yapılmış. Kırmızı komünizmi, siyah ise yası temsil ediyormuş. Stalin’in naaşı da buraya konulmuş ama sonra içinden çıkartılıp bahçesindeki diğer kişilerin yanına alınmış. Mozolenin bahçesinde diğer önemli devlet adamları yatıyor. Giriş ücretsiz. Haftanın dört günü 10:00 ile 13:30 arasında açılıyor.

6-GUM
1812 yılında kapalı çarşı mantığı ile yapılan merkez, modern AVMlerin ilki olarak kabul ediliyor. 1890 yılında Neo-Rus mimarisi ile biraz daha şekillenmiş. 1900lülerin sonlarına doğru ise son halini almış. İçerisi AVMden çok bir müzeyi andırıyor. Çok zarif bir dış görünüşü olan GUM’da tam 1200 mağaza var. Alış-veriş yapmanızı tavsiye etmem çünkü bütün mağazalar dünyanın en pahalı markaları.


7-ARBAT CADDESİ
Eskiden şehrin en işlek caddelerinden biri olan daha sonra daha yanına daha büyüğünün açılması ile trafiğe kapatılıp tam bir eğlence caddesine dönüştürülmüş. Moskova’nın en canlı caddesi. Bizdeki İstiklal Caddesi’nin aynısı. Sokak sanatçıları, sihirbazları, dansçıları, kalabalığı, kafeleri ile yürümeye doyamayacağınız bir cadde. Arbat Caddesinin bir ucunda Arbatskaya diğer ucunda Smolenskaya metro durakları var.


8-SOVYET PARKI
Sovyet Parkı, ilk olarak 1753’de fuar alanı olarak yapılmış. En son büyüklüğünü 1928 yılında almış. Parkın yaklaşık 4km uzunluğu 1.5km genişliğinde. Park başta dev girişi olmak üzere, baştan sona kadar Sovyet zamanını simgeleyen heykeller ile dolu. İçerisinde galeriler, süz havuzlar, kafeler, bisiklet yolu, spor alanları, çiçeklerle süslenmiş alanlar var. Parkın girişinde kaykaydan, akülü bisiklete kadar her çeşit gezme aracı kiralanıyor. Onlardan birini kiralamanızı tavsiye ederim. Sovyet Parkı, Alexeyevskaya metro durağına ya da VDNXh metro metro durağına kısa bir yürüyüş mesafesinde.


9-UZAY TARİHİ MÜZESİ
1981 yılında açılan uzay müzesi, Rusya’nın uzay tarihi ile ilgili oldukça değerli eserleri barındırıyor. Müzenin asıl temasını oluşturan kahraman Yury Gagarin. Yury Gagarin uzaya çıkan ilk insan. Müze de onunla ilgili her bulmak mümkün. Ayrıca meteor, uzaya çıkan kapsüller, motorlar gibi ilgi çekici parçalar müze de sergileniyor. Giriş 250r. Uzay müzesi, Sovyet parkıyla yan yana. VDNKh metro istasyonu ile gidiliyor.


10-KURTARICI İSA KATEDRALİ
Kurtarıcı İsa Katedrali ( Cathedral of Christ the Saviour)’i 1883 yılında Rus ve Bizans tarzında yapılmış ve 45 yılda tamamlanmış. Stalin’in yerine devasal bir komünizm anıtı dikmek için yıktırılmış. Katedral yıkılıp, anıtın inşaatı başladığında Alman ordusu Rusya’ya girince anıt inşaatı yarım kalmış. Daha sonra halk Katedralini geri isteyince Katedral eskisine bağlı kalınarak 1994 de 6 ayda tekrar yapılmış. Katedral iki katlı muazzam bir büyüklükte. Katedral hala ibadete açık.

11- LENİN TEPESİ
Şehrin tam merkezinden geçen Moskova nehrinin kıvrımının üstünde bulunan ve Moskova’nın büyük bir kısmına yukarıdan bakan Lenin Tepesi şehir manzarası izlemek isteyenlerin kaçırmaması gereken bir yer. Tepenin arkasında dünyanın en büyük üniversitelerinden biri olan Moskova Üniversitesi tüm ihtişamı ile karşınıza çıkıyor. Büyük bir orman içinden çıkılan tepeye, yürümek istemeyenler için teleferik de yapılmış.


12- TSARITSYNO PARKI
Tsaritsino Parkı, Moskova’nın güneyinde alabildiğine büyük parklardan biri. Park aslında 18.yüzyılda Çariçe 2. Ekaterina için yapılan sarayın bahçesi. Parkın içinde sarayın yanında kocaman bir göl, yüzlerce hektar büyüklüğünde orman ve sarayın diğer binaları yer alıyor. Bir de Rusya’nın en büyük fıskiyesi mevcut. Parka yalnız bu su gösteri için gelenler bile çok oluyormuş. Park Tsaritsyno metro durağının yanındaki pazarı geçince hemen karşıda.


13- NOVODEVCH MEZARLIĞI
Novodech mezarlığı, dünyanın en ünlü mezarlarından biri. Nazım Hikmet’in mezarının bulunduğu mezarlıkta dünya çapında tanınmış her ülkeden ünlülerin mezarının yanında Rus şair, yazar ve devlet adamlarının da mezarları bulunuyor. Boris Yeltsin, Gogol, Antov Çehov vs. Mezarlığın içi güzel sanatlar galerisi gibi. Her bir mezar taşı bir heykel. Mezarlık Sportivenaya metro durağının yakınında.


14-METRO
Moskova metrosu dünyanın en eski, en büyük, en güzel ve en çok yolcu taşıyan metrosu. Ben söylemiyorum rakamlar söylüyor. Stalin tarafından 1931 yılında yapımına başlanmış, halen de yeni duraklar ekleniyor. 12 hattı ve 182 durağı var. Günde yaklaşık 9.2 milyon kişi taşıyor. Gerçekten de burada bütün adresleri metro durağı üzerinden veriliyor. Metro şehir trafiğinin can damarı olmuş.

