Küçük şehirlerde sabah çok erken kalkmama gerek kalmıyor. Biraz tembellik yapıp dinlenmiş oluyorum. Ulan Batur çok küçük değil ama gezilecek yeri çok yok. O yüzden 11 gibi çıktım gezmeye.
Ulan Batur dünyanın en soğuk başkenti ünvanına sahip bir başkent olup nüfusu 1milyon 200bin. Ülkenin neredeyse tek sanayi ve ticaret şehridir. Çin ve Rus demiryollarının merkezinde bulunur. Ulan Batur’un Moğolcada anlamı Kızıl Bahadır.



Kaldığım guesthouse bu sefer de tam şehrin ortasında, her yere yürüme mesafesinde. Yürüyerek ilk olarak Moğolistan Ulusal Müzesine gittim. Burada Moğolistan’ın bronz çağından günümüze kadar tüm tarihi çok güzel bir şekilde sergilenmiş. Müze gerçekten görülmeye değer bir müze. Bir de Türkler için özel bir bölüm ayırmışlar orada Orhun yazıtlarından birkaç yazıtın kopyasını koymuşlar. Giriş 5000 tögrög fotoğraf için 10000 tögrög istiyorlar. Bunlar da yolunu bulmuş. Tabi ki fotoğraf parası vermedim. Sizin için müzenin girişinin bir fotosunu çektim.

Oradan meşhur meydan Suhkbaatar meydanına geldim. Şehre de ismini veren Suhkbaatar, Moğolların Cengizhan’dan sonra en çok sevdikleri kahramanları. Yakın tarihte Moğolistan’ın bağımsızlığında en çok rolü olan lider. Meydana bakan kocaman bir hükümet binası var. Hükümet binasının önünde kocaman asıl adı Temuçin olan Cengizhan var. Cengizhan’nın bir yanında Ögeday Han, diğer yanında Hülagü Han oturuyor. Meydan gerçekten büyük. Çevresinde de bol miktarda inşaat var.





Oradan Choijin Lama tapınağına geçtim. Katedral ve kilise gezilerini bitirdik. Şimdi sıra tapınaklara geldi. Bu ilk tapınağım. Tapınağına giriş 5000 tögrög fotoğraf bileti 25000 tögrög. Yuh dedim hadi fotoğraf biletine de alıştık ama bu kadar fark da olmaz ki. Sizin için tapınağın dışını ve Choijin Lama Luvsankhaidav ‘ın kendi fotoğrafını çektim.


Gelelim tapınak müzenin içine, hayatımda ilk defa bir tapınağı gördüğümden mi yoksa gerçekten öylemi hissettiriyor bilmiyorum ama çok etkilendim. İçi tahmin edilemeyecek derece ince işlemeli heykellerle dolu. Her noktası ayrı bir renk. Bir de çok korkutucu. Korkunç suratlı maskeler yanında bağırsaklarından tutup sallandırılmış karaciğer betimlemeleri. İşkence görmüş ters duran insan betimlemeleri var. Oldukça enteresan. ( merak eden varsa, hesabıma 30000 tögrög yatırırsa onun için özel fotoğraf çekerim 🙂

Bir elimde harita, sokaklarda gezerken haritada şehrin en büyük parkını gördüm. Oraya doğru gitmeye başladım. Parka gittiğimde gördüğüm manzara bir felaketti. Hani ülkeleri şehirleri kötülemek istemiyorum, onların da kendi kültürlerinde güzel olduğunu varsayıyorum ama bu kadar bakımsızlık da olmaz ki.


Oradan kurtulup yola devam ettim. Tapınak diye girdiğim bir yer restoran çıktı. Baktım karşıma 16- 17 yaşlatında okul üniformalı çocuklar çıktı. Çocuklar benimle konuşmak istiyor. İngiliceleri de fena sayılmaz. Başladık sohbete. Restoran çocuklardan birinin ailesininmiş. Bana rehberlik yapıp restoranı gezdirdiler. Çocuklarla iletişim bilgilerini aldık. Haberleşeceğiz. Ama restoranı gerçekten müze gibi tapınak gibi bir şey yapmışlar.






Bir de bu gün bir ilk daha oldu. Central Museum of Mongolian Dinosaurs’a gittim. Giriş 2000 tögrög, fotoğraf da bedava. Meğer Moğolistan dinozorlarıyla da ünlü bir yermiş. Adını buradan alan Tarbosaurus bataar diye bir dinozor varmış. Onun ve bir kaç tane dinozorun fosilini sergiliyorlar. İlk defa gerçek bir dinozor iskeleti gördüm. İlginçti.





Oradan şehrin en büyük caddesi olan Peace Street’e geçtim. Sonra guesthouse’a gelip dinlendim ve yazı yazdım. Daha sonrasında bir şeyler atıştırmaya çıktım ve gulaş dedikleri bir yemeği yedim. Moğol mutfağı etten oluştuğu için rahat yiyebiliyorum. Biraz yağlı oluyor ama hem doyurucu hem de lezzetli.


Sonrasında guesthouse döndüm biraz dinlenip yatacağım.
Bu arada Ulan Batur’da Orhun yazıtlarını ve Tonyukuk yazıtlarını görmek tam bir problem. Orhun yazıtları Ulan Batur’a 400 km uzaklıkta, Tonyukuk yazıtları 100 km uzaklıkta. Normalde gelen yabancı turistin ilgisini çekmiyor. Türkler de gelmiyor. O yüzden ne tur var, ne giden. Kendi çabalarınla gitmekten başka yolu yok. Bir taraftan bugün onu araştırdım. Bakalım ne yapacağım.
Ulan Batur Videosu: