Torosların Zirvesi: İlvat Gölü

Toros Dağları deyince aklımıza gelen ilk şey Antalya’nın kuzeyinde bir dağ olduğudur. Tam olarak detaylarını coğrafyacılar bilir ama tam olarak nasıl bir yer olduğunu çoğu kimse bilemez. Antalyalı’nın kendisi de, ziyaret eden milyonlarca turisti de gitmez Toroslara, fakat Toros Dağları, sarp kayalıklarıyla, gölleriyle, ovalarıyla, havasıyla insanı büyüler.  Deniz seviyesinden 1950mt yükseklikte bulunan İlvat Gölü de Toros Dağları’nın zirvesinde böyle bir yer. Aslında Antalya’nın merkezine çok da uzak olmayan İlvat Gölü’nün tanınmamış olması güzel olmadığın değil , yolunun sarp kayalardan geçiyor olduğundandır.

İlvat gölü4

Antalya’dan Alanya’ya giderken solumuzda tüm heybetiyle uzanan Torosların zirvesindeki İlvat Gölü’ne gitmek için Manavgat’ı geçtikten sonra büyük kavşaktan Konya yoluna doğru devam edilir. Yaklaşık bir saatlik tırmanıştan sonra anayoldan Akseki yönüne dönüldüğünde kısa bir süre sonra Akseki’ye ulaşılır.  Akseki’ye vardığınızda,  Akseki’nin mis gibi havasında bir süre mola verip son olarak alışverişimizi tamamlamanızı tavsiye ederim.  Yiyecek içecek ihtiyaclarının karşılanması için burası son nokta.

DCIM100MEDIADJI_0342.JPG

Akseki’nin kuzeyindeki ilçe çöplüğünü geçtikten sonra artık tamamen doğayla içe iç içesiniz. Sürekli tırmanan yolda ilerlerken önce çevredeki sık çam ağaçları, seyrek sedir ağaçlarına  dönmeye başlar ve ilerledikçe sedir ağaçları da tamamen kaybolur ve yerini maki bitki örtüsüne bırakır.  Makilerinde bittiği yerde sarp kayalar tüm coğrafyayı kaplar. Yükseldikçe bitki örtüsündeki bu değişimi izlemek mükemmel bir deneyim.

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera

Akseki’den çıktıktan sonra Çimi Yaylası’nı ve Göktepe Yaylası’nı geçip İlvat Gölü’ne varılıyor. Fakat 35kmlik bu yol oldukça karışık. Dağların zirvesinde yolu ne kadar karıştırabiliriz demeyin. Torosların zirvesinin hemen arkasında Konya ve Isparta var. Zirveden, Konya’nın ve Isparta’nın ilçelerine giden bir çok yol var. Hatta zirveden hiç inmeden Toros Dağları’nın en doğusuna yani Adana’ya kadar gidilebilir. Hal böyle olunca zirvede küçük büyük bir çok yol var. Bu yolların ortak özelliği asfalt değil stabilize yol olması. 

KODAK Digital Still Camera

Mars yüzeyi gibi kayalık yüzeyden, karları erimemiş sarp dağların yamaçlarından, alabiliğine yeşil meralardan geçip İlvat Gölü’ne vardığınızda nefesleri kesen bir manzara sizi bekliyor.  Çukurca bir alanda bulunan göl, koca meranın ortasında bir nazar boncuğu gibi duruyor. Oldukça sığ olan gölün kuzeydoğu tarafı yarı bataklık yarı otluk bir alan.  Çevresinde küçük baş hayvan sürüleri, çoban köpekleri ve çobanlar dışında hiçbir canlı bulunmuyor.  Gündüzleri sürülerin kapladığı mera, geceleri bomboş kalıyor. Ortalıkta tek bir küçük ışık dahi bulunmadığı için burası gökyüzünü izlemek için ideal bir yer. Zifiri karanlıkta gökyüzündeki yıldızlar elini uzatınca değecekmişcesine yaklaşıyor.

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera

İlvat Gölü’ne gidilecek tek mevsim yaz mevsimidir. Hatta sadece temmuz ağustos ayları denebilir. Kışın göl donuyor ve çevresi metrelerce karın altında kalıyor.  Bu mevsimde sürülerini otlatan hayvancılar bile zirvede kalmıyor. Baharda karların erimesi ve yağmurlarla yollar çamur ve balçıktan geçilmiyor. Yazın çamur ve balçık kuruyor ve her yer yeşeriyor. Yaz aylarında güneş tepedeyken sıcaktan kavuruyor fakat güneş dağların arkasına çekildiğinde soğuk, bıçak gibi kesiyor. Sabaha doğru oldukça soğuk oluyor. Haziran ayında gece -5lere kadar düşüyor. 

DJI_0333

DJI_0325

Doğaya saygılı, temiz bir kamp yapmak isteyenler için bir kaç önemli nokta var. Öncelikle hava durumuna dikkat etmek gerekiyor. Ulaşım için illaki 4×4 bir arazi aracı olması gerekmiyor. Normal bir binek araçla gidilebir. Fakat mevsimine göre yerler kurumadan gidilirse bazı yerlerde 4×4 arazi araçlarının bile kalma tehlikesi var. Gündüz aşırı sıcaklardan korunacak şekilde giyinmeli, gece ise dondurucu soğuya hazırlıklı olmak gerekir. İkinci olarak gölün çevresinde yiyecek ve içecek alacak biryer yok. Kaç gün kalınacaksa, ona göre yetecek derecede erzak almanız gerekir.  üçüncü olarak Akseki’den çıktıktan sonra, internet ve telefon hatları çekmiyor. Yok üzerinde bir kaç tepeden geçerken biraz bağlantı sağlanıyor ama genel anlamda yok. Göl çevresinde hiç bir şekilde bağlantı sağlanamıyor. Dördüncü ve en önemli nokta lütfen arkanızda küçük dahi olsa bir çöp bırakmayın.

DCIM100MEDIADJI_0340.JPG

DCIM100MEDIADJI_0345.JPG

Yorum bırakın