İlk hostel olarak 1900’lü yılların başlarında Almanya’da açıldı. Günümüzdeki gibi turistik olmayan bu hostel, düşük gelirli ailelerin çocuklarının kalması için çok fazla kar amacı güdülmeyen bir yerdi. Yüzyıllık bir evrim sürecinde önce Avrupa’da yayıldı ve düşük gelirli sırt çantalı gezginlerin uğrak noktaları oldu. İnternetin hayatımıza girmesi ile bir salgın gibi bütün dünyaya yayıldı. Günümüzde tüm dünyada yüzbinlerce hostel, tur sıkıntılarına gelemeyen, konaklamaya yüksek fiyatlar vermek istemeyen ve sıcak, samimi bir ortamda konaklamak isteyen turistin tercihi olarak, turizmin önemli konaklama seçeneklerinden biri haline geldi.
Hostel nedir?
Hostel, kısaca bizim bildiğimiz yurt yatakhanesi ya da asker yatakhanesinin turizmde kullanılan şekli. Bir nevi ucuz turist yatakhanesi diyebiliriz. 2 kişilik özel odalardan, 30 kişilik genel odalara kadar çok çeşit oda seçenekleri bulunur. Yer kazanmak için odalarda genelde ranzalar kullanılır. Odalar özel (private ) ve yatakhane (dorm) olarak ikiye ayrılık. Özel olanlar genelde 2 veya 4 kişilik olurken yatakhaneler 6 kişilikten başlayarak yaklaşık 30 kişiliğe kadar çıkabilir. Ayrıca yatakhaneler karışık (mixed), kadın (female) ve erkek (male) yatakhanesi olarak ayrılır. Tabii fiyatları da bu odaların çeşitlerine göre değişir.



Hostel ile Guest House’lar hep birbirlerine karıştırılır. Aslına bakılırsa iki arasında çok bir fark yok. Hostel, Guest House’un biraz daha profesyonel ve daha çok yatak kapasiteli hali. Guest House’lar, hostellere göre biraz daha salaş yerler. Ayrıca genelde büyük şehirlerde hosteller bulunurken küçük şehirlere, köylere, kasabalara gidildikçe hostellerin ismi Guest House’lara dönüşür.

Hostelde ne bulunur?
Hostellerde yatakhaneler ve özel odalar dışında ortak kullanım alanı olarak bir salon bulunur. Salonda, televizyon, bilgisayar, dvd player, masa başı oyunları, konsol oyunları ve o ülke ve şehirle ilgili haritalar gibi çok çeşit eğlenceli vakit geçirmenizi sağlayacak şeyler bulunabilir. Hostelde konaklayanlar günün istedikleri saatlerinde o alanda vakit geçirebilirler. Salonun bazı köşelerinde o hostelin dizaynına göre, koltuklar, armutlar, sandalyeler, salıncaklar, hamaklar bulunabilir. O alanlarda vakit geçirmenin en güzel yanı kuşkusuz birçok değişik ülkeden insanlarla sohbet edebilme imkânının olmasıdır. Eğer hostel müstakil bir binada ise bu ortak alan bahçe de olabilir.





Hostellerde ortak kullanıma açık mutfak bulunur. Günlük kullanıma uygun, mikrodalga fırın, ekmek kızartma makinası gibi aletlerin yanında mutfağın olmazsa olmazlarından ocağı, buzdolabı gibi mutfak araçları bulunur. Bunların hepsini istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Gittiğiniz ülkenin yemeklerini beğenmezseniz kendi yemeğinizi bile yapabilirsiniz.

Hostellerde yine ortak kullanım için tuvalet ve banyo bulunur. Yatak kapasitesi fazla olan hostellerde banyo ve tuvalet sayısı artabilir. Bazı hostellerde, özel odalarda tuvalet ve banyo özel olabiliyor.


Yukarıda yazdıklarım hostellerde standart hosteller için geçerli. Bunların dışında bazı hosteller, havuzlu, spalı, kumsallı, şömineli ya da daha farklı özellikte olabiliyor.

Hostel neden tercih edilir?
Hostellerin tercih nedeni en başta fiyatlarının uygun olmasıdır. Dünya çapında ülkelerin ekonomik durumlarına göre fiyatları farklılık gösterse de fiyat aralığı ortalama 15-20tl arasındadır.
Hosteller genelde şehrin tam ortasındadır. Bir şehrin en kalabalık yerinde mutlaka bir hostel mevcuttur. Bu da şehri, gece gündüz, ulaşım ve güvenlik sorunu olmadan gezebilme şansı verir.
Otel odalarının aşırı resmi havasından ve yalnız odalarından sıkılıp sıcak, samimi bir atmosfer istiyorsanız, her ülkeden insan ile sohbet ederek hem dilinizi geliştirip hem de ufkunuzu açmak istiyorsanız hostel tam sizin için bir konaklama türü.

Amaç, bütün gün yatıp dinlenmek değil de şehri hakkıyla gezmekse hosteli tercih edebilirsiniz. Çünkü şehri hakkıyla gezmek sabahtan çıkıp akşama kadar her yeri gezmek anlamına gelir. Bunun içinde konaklamada tek yapacağınız şey duş alıp dinlenmek olur. Böyle olunca da hiç katılmadığınız etkinliklere, yüzmeye vakit bulamadığınız havuza ve buna benzer ekstra özellikler için otele yüksek meblağlar ödemekten kurtulursunuz. Otelin standart bir restoranında yemektense, şehirde yerel bir restoranda yemek yemek, otelin standart havuzunda yüzmektense, şehrin değişik plajlarında yüzmek, otelin standart peyzajı ile süslenmiş parkında yürümektense, şehrin sokaklarında yürümek şüphesiz daha eğlenceli olur.

Hostel artık sadece genç turistlerin tercih ettiği bir konaklama türü değil. Genç yaşlı her kesimden turistin tercihi. Bunun yanında büyük şehirde bir işi olanlar bir dönemliğine konaklayabiliyor. Hatta Japonya’da yıllarca hostelde kalan bir işadamı bile var.
Hostellerde o bölge ile ilgili etkinliklerin listesini ve haritasını bulabilirsiniz. Bir çeşit turist information gibi çalışırlar. Otellerde tur paketlerinin satıldığı gibi ayrıca şehir içinde ücretsiz imkânlardan faydalanabilecek yerleri, zevkinize göre yapabileceğiniz etkinlikleri öğrenebilirsiniz. Bunun dışında eğer bir gezginseniz ve oradan başka yerlere gidebilecekseniz. Nasıl gidileceği hakkında, nelerle karşılaşabileceğiniz hakkında, gerek hostel çalışanlarından gerekse bizzat gideceğiniz yerden yelen misafirlerden çok detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Hostellerde temizlik?
Hosteller sanılanın aksine oldukça temiz yerlerdendir. Konaklamanın fiyatı ucuz olması yüzünden eski, bakımsız şehir otellerindeki gibi kirli, eski şeyleri kullanacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Her gün odalar, tuvaletler, banyolar ve ortak kullanım yerleri temizlenir. Çarşaflar, havlular nevresimler her müşteriden sonra temizlenir. Belki lüks bir oteldeki gibi sıfır bir yatak çarşafında yatmazsınız ama tertemiz bir yatak çarşafında yatmak fazlasıyla yeter.

Genelde hostellerde çarşaf, nevresim ve yastık kılıfı yatakların üzerinde hazır halde olur. Bazılarında ise hostele giriş yaptıktan sonra tertemiz yıkanmış, ütülenmiş olarak bir nevresim, bir çarşaf, bir yastık kılıfı, bir duş havlusu ve bir el havlusu verilir. Kendinize güzel bir yatak seçip, hazırlarsınız.

Hostellerde güvenlik?
Hosteller yine sanılanın aksine çok güvenilir yerlerdir. Artık kullanımı iyice yaygınlaşan güvenlik kameraları neredeyse her hostelde standartlaştı. Odalarda kişi sayısına göre kilitli dolaplar ve kıyafetler için açık dolaplar bulunur. Para, pasaport, telefon gibi özel eşyalar istenildiği takdirde hostelde bulunan kişiye özel kilitli kasalara konulabilir.

Hosteller ipsiz, sapsız yoldan geçen birinin çantasını atıp konaklama yaptığı bir yer değildir. Hostellerde de ana giriş kapıları önünde resepsiyon bulunur. Kalmak isteyenlerin pasaport veya kimliklerinin fotokopisi alınır ve kayıt yapılır.

Hostellerde yemek?
Hostellerin genelinde kahvaltı yoktur. Ama son yıllarda Amerikan kahvaltısı dedikleri kızartılmış ekmek ve reçel, hosteller arasında yaygınlaşıyor. Sabah, ekmekleri reçelleri ve ekmek kızartma makinası mutfağa konulur ve uyanan kendi ekmeğini kızartıp, reçelini sürüp yer. Tabi kahvaltıdan sonra kendi bulaşığınızı yıkamak kaydıyla.

Hostellerde yukarıda belirttiğim gibi mutfak bulunur. Mutfakta bulaşık bırakmadıktan ve çevreyi rahatsız etmedikten sonra istenilen her yemek yapılabilir. Hostelin bahçesi varsa bahçe, bahçenin vazgeçilmezlerinden biri de mangal olur. Dışarıdan malzemeleri alıp, kömürü alıp bu mangalı kullanmak ücretsizdir.

Hostellerde genelde çay ve kahve ücretsizdir. Ya salona ya da mutfakta bulunan çay kahve köşesinde gün her saati çay ya da kahve içebilirsiniz. Bir de hostellerde soğuk içecek dolabı bulunur. Bunların içindeki kola, meşrubat, bira ve o yöreye has alkollü içecekler ekstra ücrete tabidir. Ama neredeyse fiyatlar market fiyatlarındadır.
Hostellerde bağlantı?
Hostellerin birçoğunda dünya çapında görüşme yapılabilecek telefonlar mevcuttur. Acil bir görüşme yapılması gerektiği takdirde kullanılabilir. Bunun dışında internet istisnasız her hostelde var. İnterneti olmayan hostele hostel demiyorlar artık.
Hostellerde tasarım?
Hosteller ilk yaygınlaşmaya başladığı zamanlarda düz standart yatakhaneler şeklindeyken, dünya çapında yaygınlaştığı için coğrafi özelliklere göre çok değişik tasarımlarla karşımıza çıkmaya başladı. Örneğin yerden tasarruf etmeye çalışan Japonlar Kapsül hostelleri kullanırken, Moğollar uçsuz bucaksız ovaların ortasında Ger dedikleri çadırları hostel olarak kullanıyor. Ruslar, Sovyet döneminden kalan dev binaların dairelerini hostel olarak kullanırken, rahat yaşamaya alışmış Filipinliler çatılarında havuz olan penthouse’ları hostel olarak kullanabiliyor.



Bunun yanında hostellerin turizm pastasından aldığı payın ve rekabetin artmasıyla birlikte hostellerin mimari güzellikleri oldukça çeşitlendi. Günümüzde hostelin hedef müşteri tarzına göre oldukça gösterişli hostellere rastlamak mümkün.


Hostelleri nasıl bulabilirim?
Hostelleri, http://www.booking.com , http://www.hostelbookers.com , http://www.hostelworld.com , http://www.hostels.com ve sayısı gün geçtikçe artan internet sitelerinden bulabilirsiniz. İnternetten bakmayı sevmem, gözümle görmem gerekir deseniz, gezeceğiniz şehrin en merkezine gidin. Şehrin büyüklüğüne göre çevrenizde bol miktarda hostel mutlaka bulursunuz.
NOT: Yazı çoğu yede görülebilen standart hostel türleri için yazılmıştır. Yazıda da belirttiğim gibi ülkeye ve kültüre göre fiyatlarda, olanaklarda ve oda çeşitlerinde istisna örneklerle karşılaşmak mümkün.
Kapsül Hostel mi Moğolistandaki Otağ mı daha ilginç bilemedim… Ne dersin?
Kapsüller oldukça ilginç ama Moğolların gerleri insanı daha çok etkiliyor?