Gürcistan coğrafyası, yemekleri ve insanları bakımından Türkiye’ye özellikle Karadeniz’e çok benziyor. Kayak, treking, dağcılık için çok güzel rotalar var. Yaz için süper plajları ve eğlence yerleri ve müze isteyenler içinde çok sayıda müze var.
Eskiden SSCB’e bağlıymış, daha sonra ülke dağılınca bunlarda ayrılmış. Gürcistan ve Rusya sınırında savaş hiç eksik olmamış. Şu an hiçbir şey kalmamış. Ama iki taraf da birbirini sevmiyor. Beni sınıra götüren adamın dediğine göre Rusya, gaz konusunda Avrupa’ya yaptığı tehditleri Gürcistan’a da yapıyormuş. Gürcistan da bütün gazı Azerbaycan’dan almaya başlamış. Gürcistan, güney ve batı komşuları olan Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye ile çok iyi anlaşıyor.
Gürcistan’ın para birimi lari. (1 Lari= 0,8 Lira). Gürcistan’da sadece içki sigara benzin değil her şey çok ucuz. Yalnız çok farklı fiyat örnekleri de gördüm. Örneğin 6 saatlik Batum- Tiflis bileti 15 Lari. 6,4 kmlik kilise 40 Lari. Su bazı yerlere biradan daha pahalı.

İnsanları biraz bağırarak konuşuyor. Biraz sinirli gibi görünse de genelde iyi insanlar Türkleri de seviyorlar. Özellikle Batum civarındakilerin çoğunun Türkiye ile bir bağlantısı var.

Yemek konusunda da yemekleri Karadeniz yemeklerine çok benziyor. Gürcülerin Haçapuri (khachapuri) adında meşhur bir pideleri var. Göze benziyor. Ortasına yumurta kırıyorlar. Bol tereyağlı ve peynirli.

Gürcistan’ın milli içeceği şarap. Herkes şarap yapıyor, şarap içiyor. Çok da güzel tavsiye ederim.
