Kazan

Kazan, Rusya’da özerk bir yönetimi olan Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti. Yeraltı kaynaklarının zenginliğinden ve Rusya’nın tam ortasında bulunduğundan dolayı tarih boyunca önemini hiç kaybetmemiş. Rusya’nın en büyük sekizinci kenti olan Kazan, Müslüman Tatarların Ortodosk Ruslarla huzur içinde yaşadığı çok kültürlü bir mozaik.

img_8977
Tüm Dinler Tapınağı

Kazan İdil (Volga) ve Kazanka nehirlerinin kıvrılarak birleştiği noktada kurulmuş. Kazanka Rusya’daki diğer nehirler gibi geniş yatakta akan bir nehir. En yakın denize binlerce kilometre uzaklıkta bulunan Kazan’da nehirler adeta bir göl görünümünde.

img_9064
Kazanka Nehri
img_9052
Kazan Kremlini

Kazanın en önemli tarihi yeri kuşkusuz Kazan Kremlin. Kremlin, Rusya’da şehir merkezine kurulan devlet büyüklerinin konakladığı sarayların ve devlet binalarının bulunduğu bir saray kompleksi anlamına gelir. Kazan’daki Kremlin Korkunç İvan’ın emri üzerine kurulmuş ve günümüze kadar kullanılmış. Birçok devlet binasının ve katedrallerin bulunduğu kremlin halen daha Tataristan Cumhurbaşkanına ev sahipliği yapıyor. Tarihi binalar arasında, döneminin Kazan Kraliçesi Süyümbike’den adını alan Süyümbike Kulesi hem efsaneleri hem de mimari güzelliğinden dolayı uzun yıllar Kazan’ın sembolü olarak kaldı. Bu durumu, 2005 yılında inşa edilen Kul Şerif Camisi değiştirdi. Kremlinin içine yapılan Kul Şerif Camisi mimarisi ve güzelliği ile Kazan’ın sembolü haline geldi.

img_9358
Kul Şerif Camisi
img_9361
Süyümbike Kulesi
img_9396
Kazan Kremlini

17.Yüzyılda Sumy gölü kıyısında bir keşiş tarafından kurulan Raifa Manastırı Kazan’ın en önemli manastırıdır. Dönem dönem yangında zarar gören binalar yenilenerek ve yeni binalar eklenerek günümüze kadar büyüyen kompleksin içinde Filaret şapeli, Holy trinity Katedrali, Baş melek onuruna ve Raifa Belfry onuruna yapılan kiliseler bulunuyor. Raifa Manastırı kompleksinde binaların renkleri ağırlıklı olarak beyaza, çatılar ise maviye ve yeşile boyanmış.

img_9022
Raifa Belfly

Kazan dinlerin birleştiği bir şehir olmasından dolayı bir iş adamın dört inancın ibadethanesinin yan yana bulunduğu Bütün Dinler Tapınağı’nı yaptırmış. Dünyada başka bir örneği olmayan bu tapınağın içinde sinagog, cami, kilise ve Budist tapınağı bulunuyor. Ayrıca kilise de Ortodokslar, Katolikler, Evangelistler ve Protestanlar için ayrı bölümler var. Doğal olarak Kazanlılar, din adına birbirini kesenlerin olduğu bir dünyada, böyle bir hoşgörü mabetlerinin olmasından dolayı gurur duyuyor.

img_8978
Bütün Dinler Tapınağı

Şehrin en gözde yerlerinden biri Tukay Meydanı ile Kazan Kremlin’i birleştiren Bauman Caddesi. Adını 1930 yılında ünlü devrim lideri Nikolay Bauman’ın onuruna alan cadde, Kazan’ın tam merkezinde bulunuyor. Sağlı sollu mağazaların, hediyelik eşya satan dükkânların, cafelerin, restoranların bulunduğu cadde oldukça canlı bir alışveriş caddesi. Caddenin üzerinde bulunan sokak heykelleri ve süslemeler caddeye çok sıcak bir hava katıyor.

img_9462
Bauman caddesi

Kazan’da çok sayıda tiyatro, opera ve bale binası bulunuyor. Bunlardan şüphesiz en dikkat çeken, en gösterişli olanı kukla tiyatrosu binası. Yeni restore edilen kukla tiyatrosu geceleri de ışıklandırmayla göz kamaştırıcı oluyor.

img_9108
Kukla Tiyatrosu

Şehrin en güzel manzarasına bakan yerde dev bir kazana benzeyen bina görenleri hem şaşırtır hem de büyüler. Oldukça şık ve estetik duran bu binanın ne olduğu anlaşılmaz. Bu dev kazana benzeyen bina Kazan aile merkezi binasıdır. Aynı zamanda kazan evlendirme dairesi ve düğün salonu olarak da kullanılıyor.

img_9058
Kazan Evlendirme dairesi

Kazan’da gezmeye değer yerlerden biri de bozulmamış mimarisi ve mistik havasıyla Tatar mahallesidir.  Halen daha Tatarların yaşadığı bu mahalle bir Açıkhava müzesine benziyor. Kazan’ın bu bölgesinde daha çok cami, yöresel Tatar kıyafetli insanlar ve Tatar restoranları mevcut.  

img_9454
Hediyelik eşya dükkanı

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s