Bu gün saat 8 gibi uyandım hemen tabletten hava sıcaklığına baktım. Sıcaklık 3° tekrar uyudum. 10 gibi uyandım sıcaklığa baktım 6°ye çıkmış biraz daha yattım. 12 gibi uyandığımda baktım. Sıcaklık 10°ye çıkmış. Daha fazla yatmak istemiyordum, 8 gibi çıkıp dolaşmak istiyordum ama saat 12 oldu. Kalkıp hazırlanayım dedim. Nasılsa çıkana kadar bir kaç derece daha artar. Nitekim öyle de oldu. Hava sıcaklığı 12° olmuştu. Doğrudan tourist information’ın yolunu tuttum. Sağ olsunlar çok ilgilendiler. Bir sürü bilgi ve harita aldım. Şimdi yapmam gereken planlar var.

Gezide hiç sevmediğim şeylerden biri de aynı anda bir kaç plan birden yapma zorunluluğu. Tamam genel olarak bir planım yok ama illaki bir kaç günlük plan yapmak gerekiyor. Bu gün planlamam gereken başlıklar; 1- Baykal Gölünde konaklayayım mı? 2- Moğolistan’a nasıl gideceğim? 3- Ulan Ude’de konaklıyayım mı? Bu üç soruyu cevaplayıp kendime bir plan çizmem gerek.

Baykal gölünde konaklama konusuna gelince. Kıbrıs’taki arkadaşlarım çok iyi bilirler. Sürekli hayıflanırdım. Tura geç kaldım. Bir an önce yaz bitmeden kuzeyi geçmem lazım diye. Çok başlarının etini yedim. İşte ilk golü yedim. Buralarda bu tarihten sonra çadır kurmak imkansız. Benim malzemelerin teknik özellikleri bu soğuğa göre değil. Baykal Gölünde kalınacak yer yok. Çadır kurulabiliyor ama dediğim gibi bu hava da benim için imkansız. Sabah 0° öğlen 26°.
Tourist information’dan aldığım bilgiye göre buradan günü birlik otobüslerle Baykal Gölü kenarında Listvyanka diye bir yere seferler düzenleniyor. Yaklaşık bir saat uzaklıkta. Saat 2 gibiydi. Geç kaldım. O yüzden gitmedim.

İkinci olarak Moğolistan’a gitme durumu. İki şekilde gidebilirim. Ya İrkutsk tren istasyonundan trene bineceğim direk Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’a gideceğim. 32 saat ve 7000 ruble. İki rakamda gözlerimi yerinden fırlattı. Çok yakın gibi görünüyor ama 32 saat ve Kazan- İrkutsk arası üç gün 5600 ruble vermişim, burada 32 saate 7000 ruble diyor. Diğer bir yol ise buradan 7 saat uzaklıkta Ulan Ude’ye gidip oradan Ulan Batur’a otobüsle 12 saatte geçmek. Saatleri de hesaplayınca Ulan Ude’de kalıp oradan geçmek en mantıklı sonuç gibi görülüyor. Toplam harcama da yaklaşık 3000 rubleye gelecek. Tabi her türlü bilgi için kişilere sormak ve internette araştırma yapmak gerekiyor bu da zaman alıyor.
Sonuç olarak plan hazır. Yarın erkenden Ulan Ude’ye gidiyorum. Hem otobüs Baykal gölünden geçecek. Baykal gölünü de görmüş olacağım. Ulan Ude’de bir gece kalıp ertesi gün 7:30 otobüsü ile Moğolistan’a geçeceğim.
Planımı yaptım artık gönül rahatlığı ile dün bahsettiğim bütün şehri dolaşan yeşil hattı takip edebilirim.

Dediğim gibi İrkutsk’ta gezilecek yer çok. Yeşil hat bile gezilecek 30 yer koymuş. Toplam 5 km olan parkuru tamamladım ama diğer yürümelerim ile bu gün yaklaşık 15 km yürümüşümdür. Parkura çok gerekli olmayan yerleri de koymuşlar. Ne yapalım hepsini gezdik. Ne yalan söyleyeyim ben bile sıkıldım bazı yerlerinde. Neyse yeşil hatta çektiğim ilginç yerlerden bazılarının fotoğrafları aşağıda.





Yol üstünde bir sokak sanatçısı ile tanıştım. Adam süper ingilizce biliyor. Sohbet ettik. Türk olduğumu söyleyince hemen Antalya’ya gittiğini çok beğendiğini söyledi. Ben de Antalyalı olduğumu söyleyince adamdaki gülüşü görecektiniz. Bir süre çok güzel sohbet ettik. Bu arada adam İrkutsk’da bu kadar İngilizce konuşulmasını bir, üniversite öğrencisinin çok olmasına bir de Çin ve Moğolistan’a çok yakın olmalarına bağlıyor. Oradan çok turist geliyormuş.





Akşam üstü Ulan Ude otobüslerinin yerini kontrol etmek için köprünün öbür tarafına İrkutsk tren istasyonunun önüne dedikleri yere gittim. Adamlardan bilgi alıp teyit ettim.




En son atıştırmalık bir şeyler alıp otele döndüm. Şu an hava karardı. Yazımı yayınlayıp biraz dinleneceğim.

Bu arada çoğu kişinin merak ettiği maliyet konusu var. Şu ana kadar yaptığım bütün planlar tuttursam da maliyet konusunda biraz yanıldım. Şu ana kadar ortalama yaptığım harcama günlük 150 tl.